TAITEILIJAT

Wathiq Al-Ameri & Ali Al-Fatlawi

Oreet Ashery

Maija Hirvanen

Łukasz Jastrubczak

Lynn Lu

Kate McIntosh

Tero Nauha

Gary Stevens

Performance Voyage II

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Wathiq  Al-Ameri & Ali  Al-Fatlawi (Irak/Sveitsi)

Wathiq Al-Ameri & Ali Al-Fatlawi

Sveitsissä asuvat Ali Al-Fatlawi ja Wathiq Al-Ameri työskentelevät vuonna 2002 perustamassaan Studio Urnamossa. Lapsuudestaan saakka toisensa tunteneet taiteilijat ovat opiskelleet yhdessä Bagdadin Taideyliopistossa. Vuonna 1994 ystävykset päättivät paeta Saddamin hallintoa. Väärennettyjen henkilöllisyystodistusten avulla ja vain kolme yhdysvaltain dollaria taskussaan he ylittivät rajan Jordaniaan, missä he jäljensivät klassisia arabialaisia maalauksia ansaitaakseen tarpeeksi rahaa, jotta he voisivat matkustaa Sudanin kautta Libyaan. Lopulta taiteilijat päätyivät Sveitsiin, jossa he perustivat Studio Urnamon tarkoituksenaan kehittää työskentelyään yhteistyön avulla. Ali ja Wathiq ovat valmistuneet F+F Art and Media Academystä Zürichistä.

Ali Al-Fatlawin ja Wathiq Al-Amerin mielestä performanssitaiteen tulisi esittää kuvia ilman sanoja tai selitystä. He itse pyrkivät esiintymään tällä tavalla; esittämällä teoksissaan kuvia, hetkiä, muutosta, paikasta katoamista ja muistiin jäämistä. Heidän tavoitteensa on, että myös katsojat kokisivat heidän taiteensa tällä tavalla. Kaikkien teoksissa syntyvien kuvien tavoite on artikuloida kulloinkin kyseessä olevaa teemaa. He toivovat katsojien tulkitsevan heidän taidettaan pikemmin tunteiden kuin järjen kautta, jotta taiteen puhdas kokeminen olisi mahdollista.

www.urnamo.ch

Missä:

Ali ja Wathiq esittävät Vanhan Raatihuoneen Galleriassa pitkäkestoisen performanssin, joka on nähtävissä perjantaina 4.5. klo 14-17 ja lauantaina 5.5. klo 14-15.30. Alin ja Wathiqin kahden päivän mittainen työskentely päättyy loppuesitykseen lauantaina kello 15.30-16.00.


Vanhan Raatihuoneen Galleria, Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

Sivun alkuun

 

Oreet Ashery (Iso-Britannia)


Kuva: Oreet Ashery

Oreet Ashery on Lontoossa asuva kuvataiteilija, kulttuuriaktivisti ja pedagogi. Ashery käsittelee poliittisen toiminnan, kulttuurin ja representaation kysymyksiä performanssitaiteen, valokuvan, liikkuvan kuvan ja esineiden avulla. Useimmiten hän tekee teoksensa fiktiivisten mieshahmojen rooleissa, joista esimerkkinä vanhoillisjuutalainen mies, mutta myös olemassa olevana julkisena hahmona, kuten edesmennyt kenraali Moshe Dayan, alankomaalainen oikeistopoliitikko Geert Wilders ja ex-Beatle Ringo Starr. Asheryn töitä on nähty laajalti kansainvälisissä biennaaleissa, museoissa, festivaaleilla sekä paikkasidonnaisina teoksina.


www.oreetashery.net

Festivaaliklubin aluksi Dynamossa nähdään videodokumentaatiot Oreet Asheryn performansseista Haroism ja Monkey Bum Factory. Tämän jälkeen Ashery esittää tuoreen projektinsa Party for Freedom (work in progress) yhdessä lontoolaisen kirjailijan, muusikon ja kuraattorin Morgan Quaintancen kanssa. Quaintance vastaa esityksen musiikista ja jatkaa iltaa festivaaliklubin DJnä. Party for Freedom (work in progress) -projekti koostuu audiovisuaalisesta albumista ja yleisölle esitettävistä performansseista. Projekti tutkii tämänhetkistä oikeistolaista, anti-islamistista ja maahanmuuttajavastaista keskustelua Euroopassa hyödyntämällä Geert Wildersin, alankomaalaisen vapauspuolueen (Party for Freedom) johtajan hahmoa. Koska Wilders ja muut hänenkaltaisensa henkilöt asettavat islamin uhkaksi länsimaisille vapauden arvoille, haluaa Party for Freedom -projekti selvittää, mitä nuo arvot ovat ja miten vapauden eetos on esitetty vapautumiseen pyrkivissä performansseissa ennen ja nykyään.

Missä:

Oreet esiintyy Dynamossa perjantaina 4.5. kello 20.30 alkaen.

Dynamo, Linnankatu 7, 20100 Turku

Liput: 5€ / 7€
Varaukset: 045-2574383

Sivun alkuun

 


Maija Hirvanen (Suomi)

Maija Hirvanen
Kuva: Aada Niilola

Maija Hirvanen on helsinkiläinen koreografi, esitysten tekijä ja esiintyjä. Hirvasen töitä on ollut esillä Suomessa, Euroopassa ja Venäjällä. Soolo- ja ryhmäesitysten lisäksi Maija on tehnyt monia yhteistöitä ja projekteja muiden taiteilijoiden kanssa. Maija opintoihin kuuluvat visuaalisen kulttuurin maisterintutkinto Taideteollisesta kokreakoulusta, BA-tutkinto Turun taideakatemian 'Crossing Borders in Performing Arts' -koulutuksesta sekä varhaisnuoruudesta asti jatkuneet tanssin opinnot. Hirvanen on opiskellut myös esityskirjoittamista Iso-Britanniassa. Tällä hetkellä Hirvanen työskentelee Operation -koreografi-trilogian parissa, työstää Walkapolis-kävelyperformanssia sekä valmistelee uutta Worldview-sooloesitysten sarjaa.


www.hirvanen.net

On Ice re-make on Maija Hirvasen koreografinen esitys, joka nivoutuu vinksahtaneen naishahmon ympärille. Teoksen esiintyjä Anna-Maija Terävä liikkuu identiteettien liukkailla pinnoilla cheerleaderin asussa. On Icen lähtökohta on ollut Hirvasen henkilökohtainen kokemus Turun Palloseuran cheerleaderina samanaikaisesti "vakavien" taideopintojen kanssa. Ristiriitaisesta ja absurdista kokemuksesta syntyi 10 vuotta myöhemmin toiselle esiintyjälle tehty soolo, jonka teemoja ovat katse, suorittaminen ja luopuminen. Näkökulma teemoihin syntyy huumorin kautta.

Koreografia ja ohjaus: Maija Hirvanen

Esiintyjä: Anna-Maija Terävä

Valosuunnittelu: Heikki Paasonen

Tuotanto: Zodiak, Maija Hirvanen

Yhteistyssöä: Läntinen tanssin aluekeskus

Tukijat: Tanssitaidetoimikunta/2009 ja Residenssit Weld, Tukholma, Saaren kartano, Mynämäki, Impulstanz 8:tension residenssi, Vienna.

Missä:

Maijan On Ice re-make on nähtävillä lauantaina 5.5. Fluxee-klubilla Tehdas Teatterilla.

Fluxee-klubi, Tehdas Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, 20100 Turku

Fluxee-klubi lauantaina 5.5. klo 21.00.
Liput: 5€ / 7€
Varaukset: 045-2574383

Sivun alkuuun

 


Łukasz Jastrubczak (Puola)

Lukasz Jastrubczak

Łukasz Jastrubczak syntyi vuonna 1984 Zielona Górassa, Puolassa ja asuu ja työskentelee Krakowassa. Jastrubczak on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin mm. Varsovan nykytaiteen museossa ja Varsovan nykytaiteen keskuksessa. Hänen sooloteoksiaan on esitetty Puolan ulkopuolella Yhdysvalloissa ja Romaniassa. Lisäksi hän on työskennellyt lukuisissa taiteilijaresidensseissä mm. San Franciscossa ja New Yorkissa. Jastrubczak on perustanut yhdessä Krzysztof Kaczmarekin kanssa Krzysztofjastrubczakłukaszkaczmarek-nimisen taiteilijaryhmän, joka on esimerkiksi tuottanut Islantiin ”kannettavia” elokuvanäytöksiä puolalaisista 60-luvun elokuvista. Tätä nykyä Jastrubczak työskentelee suomalaisen taiteilijan Markku Peltolan kanssa, jonka kanssa hän on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2007 lähtien. Performanssitaiteen lisäksi Jastrubczak soittaa rumpuja ja syntetisaattoria eri yhtyeissä.

Łukasz Jastrubczak tapasi Markku Peltolan vuonna 2007 Peltolan ollessa Erasmus vaihto-oppilaana Katowicen Kuvataideakatemiassa Puolassa, missä myös Jastrubczak silloin opiskeli. Vaikka Peltola onkin maalari, heistä tuli ystäviä siitä huolimatta. Noin kuukausi ennen Suomeen paluutaan Peltola teki kiinnostavan löydön puistosta. Hän oli kävelyllä Jastrubczakin koiran kanssa, joka löysi maahan haudatun kirjan. Peltola, jolla on aina kamera mukanaan, dokumentoi löydön ja toi kirjan Jastrubczakin asuntoon. Molemmat olivat ihmeissään. Ensisilmäyksellä kirja näytti skitsofreenikon muistikirjalta, mutta pian he huomasivat, että sellaiseksi se oli liian johdonmukainen. He eivät tienneet kenelle kirja kuului, mutta Peltola päätti ottaa asiasta selvää. Nyt, vuonna 2012, he tapaavat toisensa pitkästä aikaa New Performance Turku -festivaalilla. Jastrubczak pyysi, mikäli hän saisi kutsua Peltolan mukaan festivaalille esittämään kirjasta ja löydöstä kertovan videonsa ja pyyntö toteutui. On olemassa mahdollisuus, että Peltola on ratkaissut mysteerin ja kertoo meille, kuka on vuoden 2013 muistikirjan kirjoittaja.

Łukasz Jastrubczakin toinen performanssi Sixth Song About Triangles (Meeting the Muisica tribe chief) on jatkumoa hänen performanssisarjalleen Songs About Triangels. Esitys on sekoitus abstraktia geometriaa, atonaalista musiikkia ja kerrontaa. Jastrubczak on piiloutunut pahvista tehtyjen geometristen muotojen taakse ja tuottaa sieltä ääniä ja kuvia.  Molempia käsiään apunaan käyttäen hän soittaa samanaikaisesti sekä pianoa neljällä kolmiolla että huilua, jonka ääni vahvistetaan putken avulla. Aikaisempi performanssisarjan teos Third Song About Triangles kuvasi laivan ajelehtimista valtamerellä, mutta Sixth Song About Triangles -teoksessa saavutaankiin rantaan ja tavataan Muisica-heimon päällikkö, joka legendan mukaan peitti itsensä siirtymäriitissä kultatomuun ja sukelsi ylämaan järveen. 


lukaszjastrubczak.com

Missä:

Łukasz esiintyy perjantaina 4.5. Kirjakahvilassa klo 18-19 ja lauantaina 5.5. Fluxee-klubilla Tehdas Teatterilla.Łukaszin videoinstallaatio on esillä Titanik-galleriassa festivaalin ajan.

Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku

Fluxee-klubi, Tehdas Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, 20100 Turku

Fluxee-klubi lauantaina 5.5. klo 20.30.
Liput: 5€ / 7€
varaukset: 045-2574383


Sivun alkuun

 

Lynn Lu (Singapore/Iso-Britannia)

Lynn Lu
Kuva: CJ Turner (Andipa Galleryn omistuksessa)

Lynn Lu on singaporelanen kuvataiteilija, joka on valmistunut taiteen kandidaatiksi Carnegie Mellonin yliopistosta ja taiteen maisteriksi San Franciscon taideinstituutista. Taiteen tohtoriopinnot Lu on suorittanut Mushashinon taideyliopistossa Tokiossa ja valmistunut taiteen tohtoriksi Newcastlen yliopistosta Australiassa. Hän esiintyy ja luennoi laajasti ympäri Aasiaa, Oseaniaa, Eurooppaa ja Amerikkaa. Viimeisimpiin esiintymispaikkoihin lukeutuu muun muassa Singaporen taidemuseo, ICA Lontoossa, Tate Modern ja 798 Art Zone Pekingissä. Lu asuu ja työskentelee Lontoossa, jossa hän myös luennoi Southampton Sole –yliopistossa. Lu tarkastelee kokemuksellisen tiedon ja ihmisen sisäisen empatiakyvyn yhteyttä suhteessa performanssitaiteen lajityyppiin, jota hän kutsuu termillä ”sisukas” (gutty). Tämä performanssitaiteen muoto nojaa voimakkaasti empatiaan merkityksenannon välineenä, jossa teoksen tulkinnan prosessi ei ole vain käsitteellistä vaan myös tunteisiin liittyvää ja vaistonvaraista.

www.lynnlu.info

Lynn Lun teos Being in love is like feeling the sun from both sides tapahtuu Teatterisillalla. Teoksessa ohikulkijat seisahtuvat yksitellen taiteilijan, hänen avustajansa Juha Tuomisen sekä kahden aurinkolampun väliin. Aurinkolamput paahtavat edestä ja takaa mahdollisesti kilpaa kevätauringon kanssa. Samanaikaisesti esiintyjät kuiskaavat eri rakkaustarinoita ohikulkijan kumpaankin korvaan. Rakkaustarinat kerätään turkulaisilta Turun pääkirjastossa toteutetun Rakkaustyöpajan aikana.  Lun toinen teos He needs a long candle who awaits the death of another alkaa Kuolematyöpajalla, johon voi osallistua Tuomiokirkkopuistossa. Työpajassa tehdään kynttilöitä, jotka poltetaan myöhemmin iltapäivällä Kirjakahvilassa järjestettävissä mahjongjuhlissa. Juhlat päättyvät vasta kun viimeinen kynttilä on palanut loppuun.  Mahjongia pelataan hautajaisissa läpi koko Aasian. Pelaamisen tarkoitus on pitää kuolleille seuraa ja vahvistaa yhteisön keskinäistä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

 

Missä:

Lynn Lu kerää materiaalia Being in love is like feeling the sun from both sides -performanssiinsa torstaina 3.5. Turun pääkirjaston aulassa klo 13-15. Performanssi on koettavissa Teatterisillalla perjantaina 4.5. klo 15-17. Lun kuolematyöpajaan voi osallistua Tuomiokirkkopuistossa lauantaina klo 12-15. Lun pitkäkestoinen performanssi He needs a long candle who awaits the death of another on avoinna yleisölle Kirjakahvilassa lauantaina 5.5. klo 15-18.

 

Sivun alkuun

 

Kate McIntosh (Uusi-Seelanti/Belgia)

We Breathe
Kuva:Kate McIntosh

Uusiseelantilainen Kate McIntosh asuu ja työskentelee Brysselissä. Hänen teoksensa liikkuvat performanssin, teatterin, videon ja installaation alueilla. Vuodesta 1995 lähtien Katea on nähty tanssijana useissa eri kokoonpanoissa ja hän on työskennellyt mm. Wendy Houstounin (UK), Meryl Tankard Australian Dance Theatren, Cie Michéle Anne de Meyn (BE), Random Screamin (BE), Simone Aughterlonyn (NZ/CH), Ponin (BE) ja Tim Etchellsin (UK) kanssa. Vuodesta 2004 lähtien hän on tehnyt pääasiallisesti  soolotyötä. Kate on yksi belgialaisen performanssikollektiivin ja punkbändin Ponin perustajajäsenistä. Parhaillaan hän toimii taiteilijavetoisessa tuotanto- ja tutkimusorganisaatiossa SPIN:ssä Brysselissä.Ennen siirtymistään performanssitaiteen alalle McIntosh työskenteli tanssijana useissa eri kokoonpanoissa. McIntosh työskentelee useimmiten yksin, mutta on myös tehnyt yhteistyötä useiden eri tahojen kanssa, joihin lukeutuu muun muassa musiikki- ja tanssikollektiivi Poni ja australialainen tanssiteatteri Meryl Tankard sekä taiteilijat Random Scream ja Wendy Houston.


Kate McIntoshin verkkosivut

Festivaalilla Kate esittää uuden performanssi-installaationsa We Breathe, jossa hän tutkii sisään- ja uloshengittämistä, sitä jatkuvaa sisäistämisen prosessia, jota keuhkomme tekevät suhteessa meitä ulkopuolelta ympäröivään ilmaan.

Tuotanto: SPIN

Biologisessa museossa nähdään Katen videoinstallaatio De-Placed, jonka hän teki yhdessä saksalaisen taiteilijan Eva Meyer-Kellerin kanssa heidän erään kesäisen tapaamisen aikana. Ajelehtiessaan halki kaupungin he rakensivat pieniä installaatioita löytämissään paikoissa haastaen samalla toinen toistaan luomaan  vastaukseksi vaihtoehtoisia kuvia tai tekoja. Lopputulos on kokoelma lyhyitä videotallenteita odottamattomista teoista ja improvisoiduista installaatioista –jatkuvasti laajentuva tutkielma maailmasta ilkikurisella asenteella tehdyn asioiden vääriin paikkoihin asettelemisen avulla.

Missä:

Kate esittää Galleria Bernerissä pitkäkestoisen performanssin, joka on nähtävissä perjantaina klo 14-17 ja lauantaina klo 14-18. Katen yhdessä Eva Meyer-Kellerin kanssa toteuttama videoinstallaatio De-Placed on festivaalin ajan esillä Turun Biologisessa museossa.

Galleria Berner, Vanha Suurtori 3, 20500 Turku

Biologinen museo, Neitsytpolu 1, 20800 Turku

 

Sivun alkuun


Tero Nauha (Suomi)

Tero Nauha

Tero Nauha on vuonna 1970 syntynyt performanssi- ja kuvataiteilija. Parhaillaan Nauha valmistelee väitöskirjaansa Teatterikorkeakoulun Esitystaiteen ja –teorian laitokselle. Nauhan tutkimusintresseihin kuuluvat erityisesti subjektiivisuus sekä performanssi kognitiivisen kapitalismin kontekstissa. Nauha on toiminut performanssitaiteilijana sekä sooloteoksissa että yhteistyössä muun muassa Karolina Kucian, Juha Valkeapään, Pietu Pietiäisen ja Kristian Smedsin kanssa. Nauha on yksi poikkitieteellisen Mollecular-organisaation perustajajäsenistä. Organisaatio keskittyy kognitiiviseen kapitalismiin liittyviin kysymyksiin.


www.teronauha.com

Tero Nauhan performanssi Tell Me About Your Machines on osa hänen projektiaan Life in Bytom, joka tulee myöhemmin esiin Puolan Kronikan nykytaidekeskukseen. Projekti tutkii elämää uusliberalismin kontekstissa keskittyen suhteeseemme koneisiin ja erilaisiin laitteisiin. Tämä liittyy Nauhan tutkimukseen, joka keskittyy Félix Guattarin, ranskalaisen filosofin, aktivistin ja psykoanalyytikon skitsoanalyysiteoriaan ja sen suhteeseen nykytaiteen uusiin tuotannon tai vastarinnan muotoihin.
Tuotanto: Teatterikorkeakoulu ja Kronika galleria

Missä:

Tero esiintyy Titanik-galleriassa torstaina 3.5. klo 15.00-16.00, perjantaina 4.5. klo 14.30 - 15.30 ja 16.30 - 17.30 sekä lauantaina 5.5 klo 12.00 - 13.00 ja 14.00 - 15.00. Hänen performanssi-installaationsa on esillä galleriassa koko festivaalin ajan.

Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8, 20700 Turku


Sivun alkuun

Gary Stevens (Iso-Britannia)

Gary Stevens
Kuva: Andrew Whittuck

Gary Stevens on taustaltaan kuvataiteilija, joka on vuodesta 1984 lähtien tuottanut soolo- ja ryhmäteoksia, tekstiin perustuvia performansseja sekä videoinstallaatioita. Stevensin taidetta on kuvailtu yksinkertaiseksi, mutta samalla haastavaksi, ankaraksi ja hauskaksi. Hänen teostensa painopiste on käsitteellisissä rakenteissa, jota pyrkivät kumoamaan esiintyjän ruumiillisuuden. Stevens on työskennellyt niin kuvataiteilijoiden, näyttelijöiden, tanssijoiden kuin performanssitaiteilijoidenkin kanssa ja hänen teoksiaan on nähty kansainvälisesti gallerioissa, teattereissa, festivaaleilla ja kaupunkitiloissa. Vuosien 1999-2009 ajan Stevens ohjasi kuukausittaista performanssilaboratoriota Artsadminilla Lontoossa. Nykyään Stevens asuu Lontoossa ja työskentelee performanssitaiteen ohella luennoitsijana UCL:n Slade School of Fine Artsissa.

‘Gary Stevens on yksi Britannian omaperäisimmistä esiintyjistä’ Art Monthly


Gary Stevensin verkkosivut

Gary Stevensin Not Tony on humoristinen ja nopeatempoinen hattutemppu, jossa yksittäiset esineet (hattu, parta, peruukki ja silmälasit) edustavat perheen eri jäseniä. Kaikki puhuvat yhdellä ja samalla äänellä paljastaen moniselitteisen sisäisen ja ulkoisen konfliktin. Nimetön ja tuntematon identiteetti nousee pintaan muiden ennestään tuttujen henkilöhahmojen väliin. Tämä tuntematon voidaan määrittää vain negaation kautta, sillä se ei ole ainakaan yksi muista hahmoista.  

Tuotanto: Nicky Childs, Artsadmin Lontoo

Alkuperäinen tilaaja: home live art, Lontoo

Missä:

Gary esiintyy Fluxee-klubilla TEHDAS Teatterilla lauantaina klo 20.30 – 02.00.

Fluxee-klubi, TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, 20100 Turku

Liput: 5€ / 7€
Varaukset: 045-2574383

 

Sivun alkuunPerformance Voyage II

Festivaalilla saa ensiesityksensä MUU Ry:n tuottama Performance Voyage II -performanssivideoiden kokoelma. Performanssiteosten videotaltioinneista koostuva kokoelma on valikoitu kansainvälisen avoimen haun pohjalta. Ensimmäinen Performance Voyage julkais tiin Turussa osana MUU:n järjestämää Performanssi 2011 -festivaalia. Turun lisäksi se nähtiin myös Helsingissä, Hampurissa, Riiassa, Tallinnassa ja Tromssassa.

Breathing Pop-Up Space:

Alfonso Arzapalo (CA): Snowdon, 4:29

Sarah Fortais (GBR): To Make Strange, 5:53

Kim Dotty Hachmann (GER): Selfportrait in Taipei, 2:15

Helinä Hukkataival & HSS-group (FI): Cleaning Ladies Patrol, 2:20

katze und krieg (GER): Before we die, 10:00

Miguel Angel Melgares (ES / NED): Portrait of a wet country. Chapter 1, 2:01

Lala Nomada (GER): In Situ IV, 3:00

Scott Sandwich (AUS): The Kalevala (According To Scott Sandwich), 8:46

Malin Ståhl (SWE / GBR): The White Canary meets the Leopard’s Unicorn, 3:00

Wiklund Screen:

 Adam Gruba (POL): GOLEM, 0:45


www.muu.fi

Missä:

Breathing Pop-Up Space, Linnankatu 12, 20100 Turku

Wiklund Screen, Kauppatori