Joshua Sofaer

Joshua Sofaer (photo: Manuel Vason)

(Photo: Manuel Vason, 2001)

Joshua Sofaer (photo: Manuel Vason)

(Photo: Manuel Vason, 2001)

Fart Cushion (photo: Joshua Sofaer)

(Photo: Joshua Sofaer)

Fake Turd (photo: Joshua Sofaer

(Photo: Joshua Sofaer)

(Photo: Manuel Vason, 2001)(Photo: Manuel Vason, 2001)(Photo: Joshua Sofaer)(Photo: Joshua Sofaer)

Embarrassment: A bare-buttocked lecture on Joshua Sofaerin ensi-iltansa Turussa vuonna 2000 saanut luentoperformanssi, joka tutkii häpeän syitä ja seurauksia. Luennoitsijana Sofaer on asettanut tavoitteekseen joutua häpeämään yleisön edessä. Mutta, jos teoria pitää paikkansa se ei tule onnistumaan: kun yleisö tajuaa, että esiintyjä tekee kaikkensa joutuakseen häpeämään, tavoite muuttuu mahdottomaksi.

Soaferin teoksen ytimessä on esiintymisen ja teatterillisuuden samanaikaisuus. Teoksen keskeisiä asioita lavalla ruumiillistaa punastuminen, joka inhimillisenä eleenä on häpeän tunteen ytimessä.

Joshua Sofaer (s. 1972) on englantilainen taiteilija, jonka työn keskiössä ovat erilaiset yhteistyön ja osallistamisen muodot. Tunnettuja teoksia ovat muun muassa Scavengers -teokset, joissa yleisö juoksi kilpaa pitkin kaupunkia ratkoen vihjeitä ja suorittaen tehtäviä. Tehtävänannoista syntyneet näyttelyt nähtiin Lontoon Tate Modern -museossa sekä San Franciscon nykytaiteen museossa. Lontoossa sijaitsevaan tiede- ja tekniikkamuseo Science Museumiin Sofaer loi The Rubbish Collection nimisen teoksen, jossa museon jätteistä syntyi valtava arkisto. Vuonna 2014 hän ohjasi Tukholman Kansallisoopperaan uuden version Bachin Matteus-passiosta ja 2015 Sofaer ideoi ja ohjasi kansallisia rajoja ja maahanmuuttoa yökerhon kontekstissa käsitelleen Border Force -tapahtuman.

Floating Platforms

Joshua on mukana myös Floating Platforms -hankkeessa, jossa hän tekee yhteistyötä kognitiivisen neurotieteen tutkijan Mikko Samsin kanssa. Joshua Sofaerin ja Mikko Samsin teos nähdään osana New Performance Turku Festivalia. Floating Platforms on New Performance Turku Festivalin ja Aboagora-symposiumin yhteinen tieteen ja performanssitaiteen vuoropuhelua tutkiva hanke. Lue lisää täältä.

www.joshuasofaer.com

 

Embarrassment: A bare-buttocked lecture, to 1.10.2015 klo 20:00-21:00, TEHDAS Teatteri, liput 7/5 €

Vastaa