Ray Langenbach & David A.R. Ross

Ray Langenbach
DSC00416

Installation of Habes Corpus, Mänttä Art Festival, 2015

Ray LangenbachInstallation of Habes Corpus, Mänttä Art Festival, 2015

Habeas Corpus on Ray Langenbachin ja David A. R. Rossin toinen yhteisteos. Teoksen keskeisiä käsitteitä ovat Suomen ja Yhdysvaltojen kaltaiset kansallisvaltiot, laki sekä talous, johon liittyvät kiinteästi teoksessa korruptio, laiton kauppa sekä seksuaalinen hyväksikäyttö. Lisäksi teos tutkii ilmiantajien oikeuksia ja poliittista pakolaisuutta.

Ray Langenbach ja David A. R. Ross kutsuvat yleisön orwellilaiseen paradoksiin. David A. R. Ross on Suomessa, mutta hänellä ei ole passia, pankkitiliä, terveydenhuoltoa, kotia, työtä, lupaa ammatinharjoittamiseen tai kansalaisoikeuksia. Hän elää jatkuvasti pidätetyksi tulemisen ja karkoittamisen uhan alla, eikä hänellä ole mitään keinoa todistaa henkilöllisyyttään. Langenbachin ja Rossin teos poistaa neljännen seinän ja käyttää New Performance Turku Festivalia keinona luoda Rossille uusi identiteetti taiteilijana, jotta tämä voisi saada henkilöllisyyspaperit ja jäädä Suomeen. Performanssi esittää joukon kysymyksiä representaatiosta, uskomisesta, varmuudesta, epistemologiasta ja vakuuttamisen keinoista: miten tiedät sen, mitä tiedät? Miten alat luottaa sihen, mitä kuulet tai luet? Mikä saa sinut uskomaan tai olemaan uskomatta Rossin tarinaa – ja toimimaan uskomuksesi mukaan?

Ray Langenbach (s. 1948) on Helsingissä ja Kuala Lumpurissa asuva yhdysvaltalainen taiteilija, joka tutkii työssään propagandan ja nykytaiteen rajapintoja. Langenbach esiintyy, suunnittelee installaatioita, kuratoi näyttelyitä, kirjoittaa artikkeleita ja Kaakkois-Aasian taidehistoriaa. Hänen töitään on nähty Whitneyn taidemuseossa, Mumbain Esittävien taiteiden kansallisessa keskuksessa, Australiassa, Aasian ja Tyynenmeren alueen taidetta esittelevässä Asian-Pacific Triennale -näyttelyssä, Werkleitzin biennaalissa Saksassa,  Gwangjun biennaalissa Etelä-Koreassa, Malesian kansallisessa taidegalleriassa sekä Kiasman taidemuseossa. Langenbach toimii tällä hetkellä Helsingin taideyliopiston esitystaiteen ja -teorian professorina ja johtaa sen Live Art and Performance Studies -koulutusohjelmaa.

David A.R. Ross on Yhdysvalloissa syntynyt ja Helsingissä tällä hetkellä asuva oikeustieteen tohtori, joka on erikoistunut talousrikoksiin. Hän on myös valmistunut taloustieteen maisteriksi Antiokian yliopistosta erikoisalanaan siirtohinnoittelu sekä suorittanut talouden alan hallintotieteiden kandidaatintutkinnon American University -yliopistossa. Viimeisen 29 vuoden ajan hän on avustanut lukuisissa julkisen korruption kitkemiseen tähtäävissä, ihmisoikeusrikkomuksiin liittyvissä syytetapauksissa. Hän on kirjoittanut artikkeleita ja avustanut Yhdysvaltojen ulkomaanavun toimittamisessa. Venäjän duuma myönsi Rossille tunnustuksen hänen avustaan Yhdysvaltojen ulkomaanavun toimittamiseksi Dagestanin ja Tsetsenian pakolaisille.

Habeas Corpus / videoinstallaatio ti 29.9.2015 – su 4.10.2015 kirjaston aukioloaikoina, Turun kaupungin pääkirjasto, Tietotori, 2. krs

Habeas Corpus / keskustelutilaisuus ke 3o.9.2015 – su 4.10.2015 klo 15:00-16:00, Turun kaupungin pääkirjasto, Rotunda

Vastaa