Anaïs Héraud

posted in: Taiteilijat | 0
[portfolio_slideshow id=2935]

Ritournelle (ransk.) on ensisijaisesti musiikista tuttu käsite ja se muistuttaa muodoltaan kertosäettä. Se viittaa kertaavaan sanontaan, joka asteittain kasvaa uusiin ulottuvuuksiin. Ritournelleja löytää usein muun muassa lastenlauluista, mainoksista tai mielenosoitusten poliittisista iskulauseista; ne välttelevät perinteistä tarinankerrontaa ja painottavat tekemistä. Anaïs Héraud soveltaa ritournellen konseptia sooloperformanssissaan, joka tutkii äänen ja oraalisuuden ulottuvuuksia elävien kuvien rakentumisessa.

Ritournellien toisteisuus voi olla myös rauhoittavaa, se rakentaa siltaa laulajalleen intiimin ja tuntemattoman välille. Ritournellet voivat muodostaa ”turvallisia tiloja” samalla, kun ne muuntavat mielikuvituksen tekemiseksi. Tästä lähtökohdasta työskennellen Anaïs Héraud tulee tekemään yhteistyötä Turun Tyttöjen talon kanssa, jossa hän pitää ryhmätyökurssin nuorten naisten kanssa ritournelleja hyödyntäen.

Anaïs Héraud (s.1988) on Berliinissä asuva performanssi- ja kuvataiteilija. Hän on esiintynyt eri puolilla Eurooppaa sekä sooloteoksillaan että kollaboraatioillaan muiden performanssitaiteilijoiden, sekä tanssijoiden ja muusikoiden kanssa. Hänen teoksiaan on nähty myös muun muassa Boliviassa ja New Yorkissa.

Vuonna 2013 Héraud perusti kolmen kuukauden välein järjestettävän performanssi- ja äänitaidetta yhdistävän Reflektor -tapahtuman, jonka järjestämisessä hän on edelleen mukana. Hän on Berliinin performanssitaiteen yhdistyksen APAB:in aktiivijäsen ja toimii kuraattorina Month of Performance Art -tapahtumassa. Hän on myös ollut mukana perustamassa berliiniläistä naistaiteilijakollektiivia “dealing with normative gaze in performance art”.

Anaïs Héraudilta nähtiin viime vuonna New Performance Turku Festivalilla teos Compulsion-Attaque, joka tutki yhteiskunnallisen ja poliittisen aktivismin kieltä. Vuoden 2015 alussa hän työsti Ritournelles -teossarjaa Saaren Kartanon residenssissä.

www.anaisheraud.com

Ritournelle, to 1.10.2015 klo 17:30-19:00 + Afterwork-keskustelu, Vanha Viinatehdas, liput 7/5 €

Leave a Reply