Antonín Brinda (CZ/BE)

posted in: Artists2020 | 0

Photo by Jolijn de Wolf

Antonín Brinda: Wounds that take time to heal
Performanssi / keskustelu
Lauantai 5.9.2020 klo 16:00
Rekisteröityminen vaaditaan, ilmoittaudu täällä

Tapaamispaikkana Turun sataman junalaituri (kohta, johon junaraiteet päättyvät)

Matkustaminen ja tavat matkustaa eivät ole enää ennallaan. Ekologisen kriisin lisäksi COVID-19 -pandemia muuttaa matkustamisen tapoja ja asennoitumista matkustamiseen.

Uusia kontrolllin tapoja kohdistetaan paikasta toiseen liikkuviin ihmisiin ja näiden kehoihin – kehon lämpötilan mittaamisesta erilaisiin matkustus- ja maahantulorajoituksiin.

Matkustamiseen eivät kuitenkaan vaikuta pelkästään tekniset ja hallinnolliset keinot. Jo ennen pandemiaa, Ruotsissa nousi ”flygskam”-liike (lentohäpeä), jonka tarkoituksena oli vähentää lentomatkustusta ekologisin perustein. Viimeisten muutamien kuukausien aikana pandemia on nostanut liikkeen ajatusten pohjalta esille myös uusia tasoja: miten eettistä on ylipäätään liikkua paikasta toiseen ja potentiaalisesti samalla levittää virusta liikkumilleen alueille?

Teos “Wounds that will take time to heal” pyrkii osallistumaan tähän käynnissä olevaan keskusteluun liikkumisen vapaudesta.

Yhteistyössä Anitta Kynsilehto, tutkija (New Social Research / Tampere Peace Research Institute, Tampereen yliopisto)

Antonín Brinda on pääosin performanssia ja kaupunkitaidetta tekevä tsekkiläistaiteilija, joka asuu ja työskentelee Euroopassa. Muut hänelle keskeiset taiteen muodot sisältävät kävelyä, paikkasidonnaista, kehollista sekä pitkäkestoista taidetta. Antonín käsittelee tällä hetkellä erityisesti aiheita kuten globaali matkustus, kaupungistuminen, julkiset liikennevälineet sekä tapoja jakaa henkilökohtaisia ja intiimejä tarinoita. Hän on opiskellut taiteen ja taideteorian eri aloja.

Oman taiteellisen työskentelynsä lisäksi hän on myös useiden performanssitapahtumien ja -festivaalien kuraattori ja toteuttaja – esimerkiksi Performance Crossings (Praha, Tsekki), Performensk (Minsk, Valko-Venäjä) ja Wärmflasche (Berliini, Saksa/Vernéřovice, Tsekki). Tänä vuonna hän toimii myös New Performance Turku Festivalin kutsukuraattorina.

Antonín haluaa tietää, kuinka kaupungin kanssa voisi ”rakastella”.