Artist as Art

posted in: Festival 2013 | 0

Kuusi turkulaista eri alan taiteilijaa on työstänyt uusia performanssiesityksiä festivaalitaiteilija Joshua Sofaerin johdolla.

Valmiit teokset nähdään festivaalin avajaisillassa torstaina 13.6. klo 20 lähtien.

Kutomo
(Kalastajankatu 1B)

Image: -
Image: Maija Reeta Raumanni/Anna Emilia Tolppi 2013

Anna Emilia Tolppi

Ote päiväkirjastani
30 päivän ajan olen tutkinut Brutaalia Naisenergiaa. Tule mukaan yhdeksi päiväksi.

Audio & editointi: Sami Skantsi, muusikko ja äänisuunnittelija

Anna Emilia Tolppi (s. 1978) on monialainen taiteilija, jonka luomisriemu johtaa mitä erilaisimpien materiaalien ja menetelmien kokeilemiseen. Kaikki on mahdollista, kun valmiita vastauksia ei ole. Anna Emilia on aiemmin keskittynyt tekstiili- ja kuvataiteen näyttelyiden pitämiseen sekä teatterin maailmaan. Osallistuminen Artist as Art -työpajaan avasi hänelle aivan uuden ja kauniin maailman, jossa hän nyt ottaa ensiaskeleitaan.

Image: Joshua Sofaer / Anneliina Koskinen
Image: Joshua Sofaer / Anneliina Koskinen

Anneliina Koskinen

“Ach, ich fühl´s” (Oi, minä tunnen sen) ovat Mozartin Taikahuilun iki-ihanan Pamina-neidon koskettavan aarian ensimmäiset sanat. Klassisen aarian tuntevat kaikki, jotka oopperataidetta harrastavat ja tietävät, että suloisen laulun taustalla on huikea annos laulajan taitoa ja itsehillintää sekä –hallintaa. Mutta mitä, kun laulaja tuntee SEN? Kun paniikki vyöryy esiin, kosketus omaan itseen katoaa ja maailma ympärillä vääristyy?

Vanhan musiikin laulajana parhaiten tunnettu Anneliina Koskinen (s. 1967) on esiintynyt paitsi eri yhtyeiden ja orkestereiden solistina myös mm. kansainvälisen renessanssimusiikin yhtye Retroverin ja turkulaisen Camerata Aboensiksen jäsenenä Suomessa ja ulkomailla. Koskisen musiikillinen kiinnostus kattaa viimeiset 2000 vuotta musiikin historiaa ja hän esiintyy aktiivisesti myös teatterissa sekä sähköisen musiikin saralla. Turun Kaupunginteatterissa hän toimii sekä näyttelijä-muusikkona että äänenhuollon opettajana.

www.anneliinakoskinen.com

Elina Minn

Image: Elina Minn
Image: Elina Minn

”Ostin tänään nänniteipit, jotta nännini eivät näkyisi vaatteitteni läpi. Nyt nänniteippini näkyvät vaatteitteni läpi.” Elina Minnin teos pohjaa havaintoihin, jotka muuttuvat sanoiksi, joista tulee puhetta.

Elina Minn (s. 1984) valmistui animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2008. Hän työskentelee useiden eri välineiden, kuten performanssin ja videon kanssa. Vuonna 2013 hän ohjaa esityksen korvalappustereoille ja paperinukeille sekä videoteoksen nuorten turkulaisten taideopiskelijoiden ahdistuksista.

www.elinaminn.com

Heli Konttinen

Heli Konttinen
Image:Heli Konttinen

I am not my shoes.
Or Cinderella’s.
Nor am I your wooden leg.

I am not Orlando
Or you Mr. Bond.
Neither Santa nor God. Of any sort.

Perception. World peace. The spin of the globe.
Unicorns. Speculation. Eternal love. Gravitation.
Angels. Emergence. Death star canteen.

All in your backyard.

I am not my shoes.

Performanssi taistelusta, kuinka elää biologisen sukupuolen määrittämän roolin odotusten mukaisesti.

Heli Konttisen (s. 1967) taiteellinen aktiivisuus on peräisin tarpeesta ymmärtää, mitä on olla ihminen. Hän on kiinnostunut ihmismielen kummallisuuksista ja outoudesta. Hän lähestyy taidetta, kuten elämää itseäänkin, analyyttisellä ihmetyksellä, kysyen kuinka ja miksi. Hän esittää vastaukset näihin kysymyksiin teoksissaan, jotka ovat usein paketoitu huumoriin. Kunkin teoksen väline määrittyy teoksen teeman kautta. Hän käyttää välineinään valokuvausta, videota, elokuvaa, installaatiota ja kuvanveistoa. Joskus hän on itse läsnä teoksissaan esimerkiksi esittäen tieteentekijää. Hän yhdistää teoksissaan käsitetaidetta, kriittistä taidetta, sosiaalista kritiikkiä ja tiedettä. Hänen teoksensa on tarkoitettu laajemmalle yleisölle, myös taideskenen ulkopuolelle. Hän haluaa kannustaa kaikkia miettimään omia toimiaan ja herättämään julkista keskustelua suvaitsevaisemmasta ja inhimillisemmästä elinympäristöstä.

www.helikonttinen.net

Jani Petteri Virta
Image: Jani Petteri Virta

Jani Petteri Virta

Jani Petteri Virta astuu ihmisten eteen ja pyytää heitä tulemaan luokseen. Tai ehkä hän istuu heidän kanssaan. (Mieli)kuvalliset performanssit ovat yhtä lailla epävarmoja kuin röyhkeitä. ”On vain mies ja ääni, ja henki, ja pinta. Ja punainen. ’There is always red.'”

Jani Petteri Virta (s. 1977) on itäsuomalainen performanssitaiteilija, kuvataiteilija, kotimaisen kirjallisuuden opiskelija ja muusikko.

Maija Reeta Raumanni

Image: Hannu Seppälä
Image: Hannu Seppälä

This is it. Kaurakeksit, eläimet, mikrofoniteline, Boléro-musiikki, patja, oluttölkki, mikrofoni, imuri, sininen, painiminen.

Maija Reeta Raumanni (s. 1979) on Turussa asuva uuden tanssin ja esitystaiteen alalla työskentelevä tanssitaiteilija. Hän on opiskellut tanssia Amsterdamin Taidekorkeakoulun School for New Dance Development -linjalla, Turun Taideakatemiassa, Hoger Instituut voor Dans -koulussa Lierissä sekä Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa Helsingissä. Maija on Ehkä-tuotanto -ryhmittymän jäsen sekä toimii Turkuun vuonna 2009 perustetun nykytaidetila Kutomon kuraattorina yhteistyössä tanssitaiteilija Anna Torkkelin kanssa.

www.ehka.net/maija-reeta-raumanni