Ekstranäytös: Waiting Room for People, Machines and the City

posted in: Ajankohtaista, Ajankohtaista | 0

waiting_room

 

Toni Meštrovićin ja Nadija Mustapićin video- ja ääni-installaatio Waiting Room for People, Machines, and the City (2015) nähdään ekstranäytöksenä New Performance Turun Festivalilla torstaina 1.1.0. Teos on tehty erityisesti rautatieaseman odotushuonetta varten. Teoksessa kattoon heijastuu kuvia rautatieasema-alueesta: asema, junien kiskot, vaihteet, veturitallit, lastauslaiturit.

Installaatiota on esitetty rautatieasemalla Kroatian Rijekassa, jossa rautatie- ja laivanrakennusteollisuus on viimeisen 20 vuoden aikana kokenut hitaan ja vaikean muutosprosessin. Muutos ja alasajot jatkuvat yhä; tulevaisuus ja se, miten sinne päädytään, on edelleen hämärän peitossa. Rijekan asukkaiden tulevaisuus on yhtä epäselvä kuin kaupungin. Kaupunkilaiset ovat menettäneet työpaikkojaan alasajetun teollisuuden myötä. Ilmassa on epäilys siitä, tuleeko kaupunki enää koskaan kukoistamaan ilman teollisuuttaan.

Mustapićin ja Meštrovićin teosta voi tulkita metaforana Kroatian historiasta, joka on ajan saatossa kokenut radikaaleja muutoksia – niin suuria menestyksiä kuin murskaavia tappioitakin. Teos kuvaa myös odotusta: junan odotusta, tulevaisuuden odotusta. Teoksen sijoittaminen rautatieasemalle korostaa itsessään installaation välittämiä mielikuvia.

Toni Meštrović (s.1973) ja Nadija Mustapić (s.1976) ovat kroatialaisia mediataiteilijoita. Taiteen tekemisen ohella he toimivat opettajina Splitin ja Rijekan yliopistoissa. Video- ja ääni-installaatioissaan Mustapić ja Meštrović tallentavat yhteiskunnallisia ilmiöitä. He uskovat, että taide toimii välineenä sosiaalisen edistyksen, elämän ja ideoiden aktivoimiseen. Taiteilijoiden teoksissa dokumentaarisuus yhdistyy runollisuuteen ja kokemuksiin tilasta.

Parhaillaan Mustapić ja Meštrović viettävät Koneen säätiön tukemaa residenssijaksoa Saaren Kartanolla.

Waiting Room for People, Machines and the City, to 1.10 klo 21.00 TEHDAS Teatteri

Vastaa