Perjantaina 6.10.2017

FESTIVAALIN AVAJAISET:

17:30 Performance Voyage 7 -screening, Köysisali
19:00 Tomasz Szrama: Walk, TEHDAS Teatteri

@ Manilla, Itäinen Rantakatu 64

New Performance Turku Festivalin avajaisia vietetään Manillassa – ohjelma avataan Performance Voyage 7 videoperformanssien kokoelman näytännöllä, jonka jälkeen siirrytään Manillan pihan toiselle puolelle TEHDAS Teatteriin, Tomasz Szraman Walk-performanssiin.

 

© Kim Dotty Hachmann und Steffi Simmen

© Kim Dotty Hachmann and Steffi Simmen


Performance Voyage 7: Protest songs

Performance Voyage 7 on MUU ry:n kokoama kansainvälinen videoperformanssien kokoelma, jonka teemana on Protest Songs. Performance Voyage on kiertänyt vuoden 2017 aikana jo mm Lontoossa, Dublinissa ja Perun pääkaupungissa Limassa, ja saapuu Turkuun suoraan Berliinin Art Weekilta. Kiertueella oleva videokokoelma vierailee 15 paikassa ympäri maailmaa.

Protestilaulut heijastelevat tyypillisesti suuria yhteiskunnallisia muutoksia. Performance Voyage 7:n teoksissa pohditaan mm. yhteiskunnan poliittista tilannetta, turhautumista ja yksilön vaikutusmahdollisuuksia ja esitetään vaihtoehtoja vallitseville olosuhteille. Teoksia kokoelmassa on 18 eri taiteilijalta/ryhmältä eri puolilta maailmaa.

Lisätietoa taiteilijoista ja teoksista MUU ry:n internet-sivuilta.

Performance Voyage 7 -juryn jäseninä olivat Heidi Kilpeläinen (taiteilija), Jaakko Nousiainen (taide- ja kulttuuriohjelman päällikkö, Suomen
Lontoon instituutti) ja Timo Soppela (toiminnanjohtaja, MUU ry). Performance Voyage 7 -kokoelman tukijana on Helsingin kulttuurikeskus.

Tomasz Szrama. Photo: Thomas Reul
Photo: Thomas Reul

Tomasz Szrama: Walk

Tomasz Szraman teos ”Walk” koostuu useista vaikeista askelista, kaikkien samaan tilaan kokoontuneiden auttamana.

Tomasz Szrama (s. 1970, Puola) valmistui vuonna 1998 Wroclawin Taideakatemiasta. Hän asuu parhaillaan Helsingissä. Szraman työskentely liikkuu eri taidemuotojen, esimerkiksi valokuvan, videon ja muiden aikasidonnaisten taiteiden välillä. Mediasta riippumatta, yhteistä hänen teoksilleen on oman kehon ja performanssitaiteen metodien hyödyntäminen. Oleellista hänen työskentelyssään on katsojien hyödyntäminen, yleisön aktiivinen osallistuminen ja improvisaatio. Tämä lähestymistapa sitoutuu performanssitaiteeseen prosessuaalisena muotona, jossa itse taiteen tekemisen hetki on oleellinen. Hänen teoksensa käsittelevät matkustamisen, ihmisten välisten suhteiden ja luottamuksen sekä jatkuvasti läsnä olevan henkilökohtaisen epäonnistumisen teemoja. Szrama on esiintynyt kansainvälisillä festivaaleilla ympäri maailmaa – Euroopassa, Aasiassa sekä Pohjois- ja Etelä-Amerikassa. Hän on toiminut aktiivisena performanssitaidetapahtumien järjestäjänä vuodesta 2005 asti.