HISTORY WILL BE KIND TO ME FOR I INTEND TO PERFORM IT -PROJECT TUTKII JA HAASTAA HISTORIALLISIA NARRATIIVEJA

History Will Be Kind To Me for I Intend to Perform It -projekti tutkii performatiivisia tapoja joilla tietoa esitetään ja kehollistetaan. Se on toteutettu yhteistyössä New Performance Turku Festivalin, Performance Art Links Stockholmin (Fylkingen) sekä Performance Art Bergenin välillä. Projektin tarkoituksena on käsitellä tiedon dekolonisaatiota ja demytologisointia. Se koostuu taiteilijaresidensseistä, performansseista, keskustelutilaisuuksista ja seminaareista syksyn 2018 aikana Turussa, Tukholmassa ja Bergenissä.

Projektiin on kutsuttu taiteilijoita ja ajattelijoita käsittelemään tiedon purkamista ja nykypäivän valtasuhteita performanssin keinoin. Taiteilijat matkustavat ja toteuttavat performansseja kolmessa osallistuvassa Pohjoismaassa. Projektin kuluessa syntyy yhteensä 24 performanssia dekolonisaation ja tiedon tematiikkaan liittyen. Projektissa performanssi ja keho toimivat tiedon tuottamisen välineinä suhteessa toisiin kehoihin ja merkitysjärjestelmiin.

Projektin otsikko on johdettu Winston Churchillin lainauksesta ”historia tulee olemaan minulle suosiollinen, sillä aion itse kirjoittaa sen” (history will be kind to me for I intend to write it). Projektissa kirjoittaminen on korvattu esiintymisellä (performing). On välttämätöntä kyseenalaistaa ja haastaa länsimaisen historian valta-asema, jotta sen tuottamista historiallisista rakenteista voi opetella pois. Projektin tavoitteena on selvittää, onko taiteellisilla ja performatiivisilla prosesseilla mahdollista haastaa yksiäänistä länsimaista historiankirjoitusta.

Taiteilijat:
Maryan Abdulkarim (Finland), Elias Björn (Sweden)Christian Etongo (Cameroon), Serge Olivier Fokoua (Cameroon/Canada), Sasha Huber (Finland), Kirsty Kross (Norway), Nathalie Mba Bikoro (Gabon/Germany)Valeria Montti Colque (Sweden), Anthea Moys (South Africa), Mekdes W Shebeta (Ethiopia/Norway), Diana Soria Hernandez (Finland/Mexico), Gitte Sætre (Norway), Gøril Wallin (Norway)

Projektin aikataulu:

Residenssi Turussa 27.8.-2.9.2018
PALS Festival 6.-9.9.2018 Tukholma
Performance Art Bergen 14.-16.9.2018 Bergen
New Performance Turku Festival 21.-23.9.2018 Turku

History will be kind to me, for I intend to perform it -projektin kuraattorit ovat haastatelleet kaikkia osallistuvia taiteilijoita. New Performance Turku Festivalilla esiintyjien taiteilijoiden haastattelut löytyvät täältä (vain englanniksi):

Maryan Abdulkarim interviewed by Leena Kela

Christian Etongo interviewed by Marcio Carvalho
Olivier Fokoua interviewed by Marcio Carvalho
Anthea Moys, interviewed by Marcio Carvalho
Diana Soria Hernandez, interviewed by Leena Kela
Gøril Wallin
, interviewed by Terese Longva & Kurt Johannessen

The project is funded by Nordisk Kulturkontakt, Nordisk Kulturfond, Arts Promotion Centre Finland

In collaboration with SAVVY Contemporary Berlin & RAVY Biennale Cameroon