Harriet Rabe: For the Birds (2016), c Jussi Virkkumaa
Harriet Rabe: For the Birds (2016), c Jussi Virkkumaa

 

New Performance Turku Festival on kansainvälinen performanssi- ja esitystaiteen festivaali, joka järjestetään vuosittain eri puolilla Turkua – seuraava tapahtuma vuonna 2018 järjestetään 21.-23. syyskuuta.

Tämänvuotisen festivaalin läpileikkaavana teemana on POST POST POST. New Performance Turku Festivalin taiteilijat on kutsuttu käsittelemään erilaisten aikakausien jälkeisiä aiheita, kuten postkolonialismia, posthumanismia ja postfeminismiä. Osana festivaalin teemaa toteutetaan myös laaja kansainvälinen History will be kind to me, for I intend to perform it -hanke, joka käsittelee dekolonisaation kysymyksiä ja kehollistettua tietoa performanssin keinoin. Hanke toteutuu Turun lisäksi myös Tukholmassa ja Bergenissä, ja yhteistyökumppaneina ovat kamerunilainen RAVY Biennale sekä berliiniläinen Savvy Contemporary -galleria.

Festivaalin POST POST POST -teema kommentoi suuria muutoksia ja murroksia maailmankuvassamme. Eri ihmisryhmien, kansakuntien ja luonnon epätasa-arvoon perustuneet historiallisesti vääristyneet käsitysrakenteet näyttävät hiljalleen murtuvan silmiemme edessä. Muutoksen äärellä meidän on kuitenkin ensin muutettava tapaamme ajatella asioita – ja muututtava samalla myös itse. Festivaalin taiteilijat on kutsuttu haastamaan olemassa olevia rakenteita ja tarkastelemaan, voisiko performanssitaiteen ja kehollisuuden keinoin käsitellä sitä, mikä ei vielä ole saavuttanut sanallista ilmaisuaan. Olisiko taiteesta apua hämmennykseen ja pelkoon uuden aikakauden edessä?

Esitystoiminnan lisäksi New Performance Turku Festivalia järjestävä yhdistys toimii aktiivisena performanssi- ja esitystaiteen keskustelun ja aseman edistäjänä Suomessa ja kansainvälisesti, esimerkiksi kehittämällä kestäviä tuotanto- ja vientirakenteita ja työskentelytapoja. Viime vuosina New Performance Turku on vieraillut esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, Saksassa ja Australiassa.

TUKIJAT:

Näyttökuva 2018-09-12 kello 11.58.08

Flag_of_the_Nordic_Council

YHTEISTYÖSSÄ

TEHDAS Teatteri, Pro Manillasäätiö, Läntinen Tanssin aluekeskus, Taiteen edistämiskeskus, Saaristomeren Melojat, PALS Performance Art Links Stockholm, PAB Performance Art Bergen, RAVY Biennale

FESTIVAALIA TUKEMASSA

Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Taiteen edistämiskeskus, Turun kaupunki/The city of Turku, Svenska Kulturfonden