Jan-Erik Andersson (FI)

posted in: Artists2020 | 0

Photo: Marjo Malin

Jan-Erik Andersson: Building, Dwelling, Thinking
Performanssi ja vierailu | Rekisteröidy täällä
Sunnuntaina 6.9.2020 klo 15

Tarkat saapumistiedot ja osoite ilmoittautuneille rekisteröitymisen yhteydessä

Jan-Erik Andersson: Rakentaa, Asua, Ajatella – Heidegger vuosisadallemme

Performanssi tapahtuu Anderssonin uniikin Life on a Leaf -talon puutarhassa. Sen jälkeen siirrytään sisätiloihin keskustelemaan ja tutustumaan taloon. Performanssin ja keskustelun teemana on mielikuvituksen, luonnon, tarinoiden ja leikkimielisyyden rooli inspiraation lähteenä luodessamme ”liikkuvuuden ympäristön” tulevaisuudessa, jossa hiljentymisellä on keskeinen paikka.

Jan-Erik Andersson: Bygga, Bo, Tänka – Heidegger för vårt århundrade

Performansen sker i trädgården till Anderssons unika Life on a Leaf hus. Sedan förflyttar sig publiken in i huset för en rundvandring och en diskussion. Temat för performansen och diskussionen är fantasins, naturens, historiernas och lekfullhetens roll som inspiration för att skapa en ”mobil omgivning” i en framtid, där vi tvingas varva ned.

Jan-Erik Andersson on taiteilija, jonka teokset käsittelevät ensisijaisesti biologisia, psykologisia ja sosiologisia, ihmisenä olemiseen liittyviä energioita – rakastamista, rakentamista, kommunikaatiota, syömistä, unelmoimista, leikkimistä. Vuodesta 1980 lähtien hän on toteuttanut installaatioita, performansseja, julkisia taideteoksia, interaktiivisia mediateoksia sekä arkkitehtuuria. Viimeisen puolentoista vuosikymmenen aikana Andersson on tutkinut odottamattomuuden mahdollisuuksia, työskennellen yhteistyössä muiden taiteilijoiden ja arkkitehtien kanssa, erityisesti äänitaiteilija Shawn Deckerin (Chicago) ja arkkitehti Erkki Pitkärannan (Helsinki) kanssa. Vuodesta 1991 lähtien hän on ollut osana “Edible Finns”-performanssiryhmää.

Anderssonin parhaiten tunnettu teos on kokonaistaideteos Life on a Leaf, jossa hän parhaillaan asuu perheensä kanssa. Talo, joka on tehty yhteistyössä Pitkärannan kanssa, oli hänen taiteellisen tohtorinväitöksensä aihe Kuvataideakatemiasta vuonna 2008.