Keskustelua taiteesta (ja 5 kiellettyä sanaa)

posted in: Ajankohtaista | 0

New Performance Turku Festival osallistui tapahtumatila Breathingin Enemmän on Enemmän -festivaalille <3 ART WORKS – puhutaan taiteesta! <3 -keskustelutilaisuudella, joka oli yhdistelmä keskustelua ja mahdollisuutta eri alojen esityksille. Keskustelun lähtökohtana oli tiettyjen, kuluneiksi tai hedelmättömiksi koettujen aihepiirien välttely, jossa onnistuttiinkin erittäin hyvin.

Kiellettyjä sanoja valittiin lopulta viisi. Ehdotuksia tuli kymmenen, joista lopulta valittiin raha, jaksaminen, taiteilijajärjestöt, taidekoulutus ja media. Äänestyksellä pois jäivät muunmuassa eduskuntavaalit ja VOS-järjestelmä.

Keskustelu kesti kolmisen tuntia, jonka aikana keskustelu liikkui vapaasti aiheesta toiseen puheenvuorojen mukana. Suurin osa yleisöstä osallistui puhumalla, muutama tarjolla olleita esineitä hyödyntäen. Mieleenpainuvia keskusteluita syntyi muun muassa taiteen kokemisesta, josta puhuttiin sekä yleisön että tekijän näkökulmasta. Pitkä keskustelu käytiin myös taiteen poliittisuudesta; minkälaista poliittista taidetta Suomessa on ja mitä tarkoittaa vaatia taiteelta poliittisuutta.

Hyviä puheenvuoroja riitti myös sellaisista aina ajankohtaisista aiheista, kuten taideteoksen onnistuminen ja epäonnistuminen, ketä tekijä ajattelee tehdessään taideteosta ja mitä nykytaide on. Nykyteatterin ja nykyperformanssin määritelmät herättivät paljon keskustelua: missä nyky-minkä tahansa raja kulkee (ja tulevaisuudessa tulee kulkemaan), kenelle määritelmät on tehty ja miten ne vaikuttavat taiteilijan työhön.

Tässäkin tilaisuudessa kävi selväksi, että osana Baltic Circle -festivaalia viime vuonna järjestetty Taidepoliittinen huippukokous on todella jättänyt jälkensä taidekeskusteluun. Ansiokasta tapahtumaa ei voi jättää mainitsematta tämän hetken taidekeskustelussa.

Konseptina tiettyjen sanojen ja niihin suoraan liittyvän aiheen ulossulkeminen toimi hyvin. Muutama osallistuja käräytti itsensä kesken puheenvuoron ja muutaman kerran muut heittelivät välikysymyksiä siitä, oliko puheenvuoro liian lähellä kiellettyjä sanoja. Konseptin tarkoitus tuntui kuitenkin toteutuvan. Keskustelua käytiin aiheista, jotka ovat toisinaan vaarassa jäädä muiden, vaikkakin myös tärkeiden, aiheiden jalkoihin.

Vastaanoton ja osallistujien innokkuuden perusteella <3 ART WORKS – puhutaan taiteesta! <3 -keskustelun voisi toteuttaa uudelleen, uusia kiellettäviä sanoja kun alkoi lennellä pian keskustelun päätyttyä.

 

Leave a Reply