Leena Kela (FI)

posted in: Artists2020 | 0

Leena Kela: Minä, lepakko
Performanssi / vaatii ilmoittautumisen
Torstaina 3.9.2020, Nautelankoski, Lieto
Osana torstai-illan esityskokonaisuutta klo 17.20-23 (sis. kuljetuksen) – kokonaisuuteen ilmoittaudutaan samalla kertaa täällä

Bussikuljetus lähtee Turusta klo 17:20, paluu Turkuun n. klo 23

Minä, lepakko -installaatioteos kutsuu yleisöä Nautelankosken myllyyn lähelle lepakkoa, kohti samaistumista ja empatian heräämistä. Vanhassa myllyssä asustaa runsaslukuinen vesisiippayhdyskunta. Mylly näyttäytyy lepakoille varmasti erilaisena kuin meille ihmisille. Entäpä jos koettaisimme havainnoida tilaa lepakon tavoin? Olisiko meidän mahdollista ymmärtää lepakon kokemusta ja kokea samaistumista?

Empatia
Ymmärtää toisen yksilön olemus, tilanne, oleminen.
Antaa toisen olla toinen, vieras, mutta pyrkiä ymmärtämään sitä yksilönä.

Performanssitaiteilija ja Taideyliopiston tohtorikoulutettava Leena Kela on parin viime vuoden aikana työskennellyt yhdessä lepakkotutkijoiden kanssa lepakoita ja empatiaa käsittelevän teossarjansa parissa. Nautelankosken myllyyn sijoittuvan teoksen asiantuntijana on toiminut lepakkotutkija ja Luomuksen intendentti Thomas Lilley. 

Yleisöä osallistava kuuntelemiseen ja kaikuluotaamiseen pohjaava Minä, lepakko -teos on esillä Nautelankosken myllyssä torstaina 3.9. klo 18-20.30. Teoksen kielet ovat suomi ja englanti. Teoksessa on lainattavissa kuulokkeita, mutta se on mahdollista kuunnella myös omalla puhelimella ja kuulokkeilla. Ilta jatkuu klo 20.45 käynnistyvällä tunnin mittaisella lepakkokävelyllä Thomas Lilleyn opastuksessa.

Installaatioteos Leena Kela, äänisuunnittelu Marko Hietala, kaikuluotauslaite Roope Pellinen ja Matti Husu, lepakoiden äänet Harry Lehto. Lepakkoasiantuntija Thomas Lilley.

Leena Kela on performanssitaiteilija, New Performance Turku Festivalin taiteellinen johtaja, Saaren kartanon residenssin toiminnanjohtaja ja tohtorikoulutettava Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Teoksissaan ja tutkimuksessaan hän tarkastelee kehollisuuden ja materiaalisuuden suhdetta performanssitaiteessa. Hän tekee esityksiä, jotka leikittelevät ja nyrjäyttävät suhdettamme arkipäiväisiin esineisiin ja ilmiöihin ja kyseenalaistavat käsitystämme ympäröivästä todellisuudesta.