Lauantaina 7.10. klo 12-15

@ Aurajokiranta Teatterisillalta Aurasillalle

Pitkäkestoiset performanssit, kävelykierros

New Performance Turku Festivalin lauantaipäivän yleisö jalkautuu Aurajoen rannalle paikkasidonnaisten esitysten äärelle, pitkin jokivartta. Pitkäkestoiset performanssit levittäytyvät kävelyreitin varrelle kirjastosillan ja teatterisillan väliselle alueelle koko iltapäivän ajaksi. Occupy Aurajoki! on Turun jokirantamaiseman taiteellinen haltuunotto.

 


(1) FESTIVAL INFO
@ Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8

Henkilökuntamme päivystää Titanik-galleriassa, josta saa lisätietoa teoksista, aikatauluista ja taiteilijoista. Titanik-galleriassa myös nähtävissä kokoelma latinalaisamerikkalaista videoperformanssia: ANALCO – nomadic screenings of video/performance on nähtävissä festivaalilauantaina klo 11-16.30 ja sunnuntaina klo 14-18.


Ignacio Perez Perez Strike 2 (1)

(2) Ignacio Pérez Pérez: Sosiaalinen residenssitaiteilija
@  Ympäri OCCUPY AURAJOKI! -teosaluetta

Festivaalin sosiaalisena residenssitaiteilijana Ignacio Pérez Pérez vaeltaa Turun katuja, käsitellen kysymyksiä, kuten:

– Mitä sosiaalinen residenssitaiteilija voi tehdä tämänhetkisen humanitäärisen kriisin keskellä?
– Miten odottamattomat kohtaamiset ja spontaanit ystävyydet voivat olla osallisena yhteisölliseen heräämiseen ja sosiaaliseen muutokseen?
– Onko esitystaide todella elävää taidetta?

Ignacio Pérez Pérez kohtaa ihmisiä festivaalin esityspaikoilla ja muissa yhteyksissä, yrittäen löytää vastauksia edellä mainittuihin kysymyksiin näiden ennakoimattomien kohtaamisten kautta.

Sosiaalisen residenssitaiteilijan kokemuksia ja kohtaamisia jaetaan festivaalin sosiaalisen median kanavilla.
Sosiaalinen residenssitaiteilija on New Performance Turku Festivalin vuonna 2016 kehittämä konsepti, jonka tarkoituksena on tuoda kutsutaiteilija tutkimaan ja tarkkailemaan festivaalin kontekstissa tapahtuvia sosiaalisia kohtaamisia ja festivaalin kehykseen liittyviä sosiaalisia rakenteita, ja tuoda näitä elementtejä näkyväksi.


PIlvi Porkola

(3) Pilvi Porkola: The Nomad Library
@ Turun pääkirjasto, Uutistori

The Nomad Library on performanssi-installaatio, kuunnelma sekä sarja kirjastoon ja mielikuvitukseen keskittyviä osallistavia toimintoja. Se on adaptaatio Pilvi Porkolan paikkasidonnaisesta performanssista ”Kirjastoesseet, osa 1: Elefantit piirretään aina luonnollista kokoaan pienempinä”, jonka hän toteutti Maunulan kirjastoon Helsingissä joulukuussa 2016.


John Court: Untitled (2016), c Jussi Virkkumaa

(4) John Court: ABOAUT
@ Ympäri OCCUPY AURAJOKI! -aluetta

John Courtin teoksen nimi muodostuu sanoista A BOAT ja ABOUT. Kumpikin sana toimii performanssin lähtökohtana. Teoksessa käsitteet ”a boat” (vene) ja ”about” (suunnilleen) ovat sekä objekti että toiminta.

Teos on toteutettu yhteistyössä Topeliuksen koulun yläasteen oppilaiden kanssa. Vuoden 2016 festivaalilla John Cort toteutti Topeliuksen yläkoulun sisäpihalle lukihöiriötä ja oppimisvaikeuksia käsittelevän teoksen. Tänä vuonna hän jatkaa työskentelyä koulun oppilaiden kanssa samojen teemojen parissa

.


Rachel Echenberg.

(5) Rachel Echenberg: Untitled
@ Aurajoki, Aurasillan eteläpuolella

Eteenpäin liikkumisesta on tullut jatkuvasti vaikeampaa.
Keskittyminen vie kaiken käsillä olevan ajan.
Maanläheisyys tuntuu paikoilleen jäämiseltä.

Vastustaa. Ennakoida. Kasvaa.

Rachel Echenbergin teos korostaa vastakkainasettelua pysyvän idean ja kokemuksen tuoman liikkeen välillä. Hän on kiinnostunut yhdistämään yksinkertaisia toimintoja herkkiin, intiimeihin tai ennakoimattomissa oleviin tilanteisiin. Tällä näkökulmalla hän toivoo siirtävänsä fokuksen ennakkokäsitysten sijaan uusiin mahdollisiin merkityksiin.


Irma Optimist. Photo: Pekka Luhta

(6) Irma Optimisti: Durational Reactive Action
@ Eri puolilla Läntistä Rantakatua

Irma Optimistin näkemyksen mukaan performanssi voidaan ymmärtää näkyvänä artefaktina, jonka toteutus vaatii läsnä olevaa kehoa. Tässä mielessä jokainen performanssi kuvastaa hetkellisesti taiteilijan näkemystä maailmasta. Tämä näkemys voidaan nähdä veistoksellisena tapahtumana.

Fyysisestä tilasta ja ajasta muodostuu taiteilijan materiaali, toiminnan kurssi, elävän tilanteen ylläpitäjä – ja samalla sen objekti. Ajallinen veistos, performanssi, toteutuu prosessin variaatioissa, kehon ja materiaalisen maailman tietoisuuden välillä.


BUJ_6713

(7) Serge Olivier Fokoua: Let’s Save Our National Triangle
@ Jokiranta, Läntinen Rantakatu 17:n kohdalla

Termiä ”national triangle”, kansallinen kolmio, käytetään usein kuvaamaan taiteilija Serge Olivier Fokouan kolmion muotoista kotimaata: Kamerunia. Viime vuosien aikana maan tilanne ei ole ollut tasapainoinen muun muassa huonon hallinnon, korruption, köyhyyden ja epävarmuuden vuoksi.

Kaikki edellä mainitut syyt, jotka vaikuttavat Fokouan kotimaan tilanteeseen johtuvat sekä epäpätevästä ja vastuuttomasta poliittisesta hallinnosta – unohtamatta useiden länsimaiden osallisuutta asiaan. Performanssissaan Fokoua toteuttaa symbolisen suojauksen eleen Kamerunin valtiota edustavan kolmion muodossa


Photo: Pia Bartsch
Photo: Pia Bartsch

(8) Sandrina Lindgren & Antti Tolvi: Household Dance Protocol
@ Kirjan talo, Linnankatu 24 (Läntinen Rantakatu 23), sisäänkäynti sisäpihan oikeanpuoleisesta ovesta

Household Dance Protocol / Hushållets Dansprotokoll (HDP) on projekti, joka tutkii suhdettamme kotitöihin tanssin sekä somaattisten ja fyysisten liikemetodeiden avulla. Teoksen tarkoituksena on herättää ajatuksia kotitalouden liikkeistä yhteiskunnassa ja tarjota avoin tila, jossa kotityöt toimivat luovana liikkeellisenä rituaalina tai fyysisenä ja henkisenä meditaationa.

HDP-projekti tulee tarjoamaan työpajoja, podcasteja, installaatioita ja performansseja tulevien vuosien aikana. Household Dance Protocol -teosta tulee Svenska Kulturfonden, Varsinais-Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Läntinen Tanssin aluekeskus sekä GrusGrus-teatteri.


08_stanton_bodies of water

(9) Victoria Stanton: Canadian Silence
@ Ravintolalaiva Cindy, Itäinen Rantakatu 19

Canadian Silence on Victoria Stantonin performatiivinen teko ja avoin kutsu turkulaisille tulla taiteilijan seuraan jokirantaan istumaan ”kanadalaisessa hiljaisuudessa”. Kännykät ja tabletit ovat kiellettyjä: ei viestejä, eikä kuvien ottoa. Sen sijaan osallistujat jakavat yhteisen tekemättömyyden hetken, havainnoiden ajatuksiaan ja seuraten jokirannan kumpaakin puolta.

Canadian Silence on jatkoa taiteilijan ”The Sanctimonious Sect Of Nothing Is Sacred” -teokselle (http://nothingissacred.ca), taiteilijan toteuttaman teossarjan ensimmäiselle osalle. Teossarjassa Stanton toteuttaa ”epätapahtumia”, kollektiivisia tekemättömyyden hetkiä Montrealin julkisiin tiloihin


Fake is fabulous inc.: Bosom Ballet (2016), c Jussi Virkkumaa


(10) Fake is fabulous inc.: Cruising Utopia

@ Julkinen WC-tila Samppalinnanmäen juurella (Itäinen Rantakatu 12)

Huom! Teosta ei suositella lapsille.

Cruising Utopia on julkiseen wc-tilaan sijoittuva teos yhdelle katsojalle kerrallaan. Teoksessa homoseksuaalisuuden historia ja näkemys utopiasta ilmaistaan manifestin ja rakkauskirjeiden muodossa. Cruising Utopia vie yleisönsä parempaan intohimon, rakkauden ja queerin täyttämään maailmaan.

 

 

 

 

 

 

 


AKU: Visual acupuncture (2016), c Jussi Virkkumaa

(11) AKU – visual acupuncture
@ Ravintolalaiva Donna, Itäisen Rantakadun alkupäässä (Auransillan kohdalla)

Jalka on tunnettu mittayksikkö, jonka määritelmä tulee täysikasvuisen miehen jalan koosta. AKU – visual acupuncture tutkii ja mittaa Aurajoessa sijaitsevaa Donna-ravintolalaivaa eri kokoisten jalkojen avulla. Erilaiset mitat tehdään näkyviksi, kansi täyttyy toistuvista ornamenteista ja saadusta tiedosta piirtyy esille selkeitä linjoja.

AKU hyödyntää usein erilaisia karttoja ja mittoja työskennellessään kaupunkiympäristössä. Kenkä merkitsee kävelyä ja liikkumista. Laiva on tehty matkustamaan merellä. Teos tulee kertomaan kuinka monta jalkaa veneeseen mahtuu, ja erityisesti: kenen jalat mahtuvat mukaan.