Tieteen ja performanssitaiteen vuoropuhelu Floating Platforms -projektissa on alkanut!

posted in: Ajankohtaista | 0

Tutkijoiden ja taiteilijoiden yhteistyö Aboagora-symposiumin ja New Performance Turku Festivalin yhteishankkeessa on käynnistynyt. Floating Platforms -projektissa työskentelee yhteensä 12 tutkijaa ja performanssitaiteilijaa tieteen ja taiteen välisten kysymysten parissa.

Floating Platforms -hanke tarjoaa tutkijoille ja performanssitaiteilijoille mahdollisuuden tutkia omaa ja toistensa ajattelua sekä työskentelyn tapaa ja metodeja. Yleisö pääsee tutustumaan yhteistyöstä syntyneisiin performansseihin ensin osana Aboagora-symposiumia 11.-13.8. ja myöhemmin osana New Performance Turku Festivalin ohjelmistoa 28.9.-4.10.2015

Aboagora-symposiumissa esiintyvät työparit ovat ääniarkeologi, tohtori Riitta Rainio (Helsingin yliopisto) ja ääni- ja performanssitaiteilija Juha Valkeapään, biologi, tohtori Mia Rönkä (Turun yliopisto) ja monialainen performanssitaiteilija Kurt Johannessen sekä kosmologian tutkija, tohtori Kaisa Henttunen (Turun yliopisto) ja asiantuntijuuden kysymyksiä teoksissaan käsitellyt performanssitaiteilija Leena Kela.

New Performance Turku Festivalin ohjelmiston työpareihin kuuluvat assyrologi, tutkijatohtori Saana Svärd (Helsingin yliopisto) ja chileläinen naiseutta ja arkea teoksissaan tutkiva Alejandra Herrera Silva. Toisen parin muodostavat kognitiivisen neurotieteen professori Mikko Sams (Aalto-yliopisto) ja brittiläinen pitkän linjan performanssitaiteilija Joshua Sofaer ja kolmannen kansainvälisen politiikan tohtori ja tutkija Eeva Puumala (Tampereen yliopisto) yhdessä portugalilaisen performanssitaiteilijan Márcio Carvalhon kanssa. Kaikilla pareilla on tukenaan nykytaiteen tohtori ja kuraattori Mari Krappala, joka toimii mentorina ja keskustelukumppanina koko prosessin ajan.

Floating Platforms -hanke toteutetaan Suomen Kulttuurirahaston rahoittamana. Marraskuussa järjestetään hankkeen kulkua ja tieteen ja performanssitaiteen vuoropuhelun tuottamaa tietoa esittelevä seminaari. Floating Platforms -kokonaisuudesta julkaistaan kattava e-kirja vuonna 2016.

New Performance Turku Festivalin yhteistyökumppanina hankkeessa oleva Aboagora-symposium on tieteiden ja taiteiden välillä toimiva symposium, jonka järjestävinä tahoina toimivat Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaine, Åbo Akademin säätiön Donner-instituutti sekä Turun musiikkijuhlat. Rekisteröityminen tapahtumaan on nyt käynnissä ja alustava ohjelma löytyy täältä.

Vastaa