Walkapolis-kävelykierroksilla keskitytään kaupungin kuunteluun ja geologiaan

New Performance Turku Festival esittää yhteistyössä Walkapolis-projektin kanssa kaksi Turussa tapahtuvaa kaupunkikävelyä. Kävelyt toteutetaan festivaaliviikon lauantaina ja sunnuntaina, 4. ja 5. lokakuuta. Festivaalin Walkapolis-kävelyiden liput ovat nyt myynnissä Piletissä. Lunasta omasi heti, lippuja suosituille kierroksille on rajattu määrä!

Toni Eerolan Geologinen kaupunkikävely havainnoi geologian merkitystä ja käyttöä kaupungissa psykomaantieteen ja performanssin avulla. Kävelyllä vaelletaan näennäisen päämäärättömästi kaupunkitilassa ja etsitään geologiaa ja kauneutta sieltä, missä sitä ei luulisi olevan: bongataan kivien kätkettyjä olemuksia kaduilla ja havainnoidaan geologisten voimien hidasta mutta vääjäämätöntä etenemistä vajoavan kaupungin vanhoissa rakennuksissa. Rakennuskivien ja kauppakeskusten sisustuskivien havainnointia julkisessa tilassa voidaan pitää performanssina. Kävely aiheuttaa häiriön kaupunkikuvaan. Se on outoa käytöstä, joka saa osakseen ohikulkijoiden huomion. Ohikulkijoista tehdään yleisöä ja spektaakkeliin osallistujia.

Geologisen kävelyn opas Toni Eerola on geologi (FL) ja auktorisoitu kielenkääntäjä. Hän on työskennellyt geologina Etelä-Amerikassa, Suomessa ja Afrikassa malminetsinnässä, tutkimuksessa ja geologisessa kartoituksessa. Nykyään hän toimii erikoisasiantuntijana Geologian tutkimuskeskuksessa Espoossa ja Materia-lehden päätoimittajana.

Tuike ja Simo Alitalon Kuuntelukävely on kävelykierros, joka tapahtuu ilman puhetta ja elektronisia laitteita kuten puhelimia ja kameroita. Ennen kävelyä osanottajat valmennetaan lyhyesti tapahtumaan ja ohjeistetaan keskittyneeseen kuunteluun. Kävelyn jälkeen käydään keskustellen läpi kävelyn synnyttämiä kokemuksia. Kuuntelukävelyn tavoitteena on harjoitella kuuntelemista, aktivoida kuuntelemaan omia arkisia elinympäristöjään sekä kuunnella yhdessä. Loppukeskustelussa harjoitellaan myös kuullun sanallistamista. Kävely tapahtuu osittain joutomailla ja mäkisissä maastoissa, eli osallistujien tulee varautua kunnon kävelyjalkineilla ja säähän sopivalla vaatetuksella.

Kuuntelukävelyn ovat suunnitelleet ja toteuttavat Simo ja Tuike Alitalo. He toteuttavat parhaillaan monivuotista taiteellista tutkimusprojektia Kuulumia, jossa tutkitaan, kartoitetaan ja vertaillaan kuulumia eri puolilla Suomea yhdessä paikallisten asukkaiden kanssa. (www.kuulumia.org) Simo Alitalo on äänitaiteilija joka on tehnyt installaatioita, radiotaidetta ja ääniteoksia useiden vuosikymmenien ajan. Simo Alitalon teoksia on ollut esillä ja esitetty Suomen lisäksi eri puolilla maailmaa. Tuike Alitalo on toimittaja, tuottaja  ja fasilitaattori, joka viimeisten viiden vuoden aikana on keskittynyt yhteisölliseen äänitaiteeseen.

Walkapolis on erilaisissa urbaaneissa ympäristöissä tapahtuva kaupunkikävelyprojekti, joka vierailee New Performance Turku Festivalilla. Festivaalin aikana järjestetään kaksi kävelykierrosta lauantaina 4.10. ja sunnuntaina 5.10. Kävelyjen vetäjät on valittu avoimen haun perusteella. Kierrosten reitit on suunniteltu yhteistyössä festivaalin, kävelyoppaiden ja koreografi Maija Hirvasen kanssa.

Walkapolis-kävelyt New Performance Turku Festivalilla:

Geologinen kaupunkikävely
Launtaina 4.10. klo 10
Oppaana Toni Eerola.

Kuuntelukävely
Sunnuntaina 5.10. klo 10
Oppaana Simo ja Tuike Alitalo.

Liput ostettavissa nyt Piletistä!

Vastaa