Arctic Action – Videokaffe – Rabota

posted in: Uncategorized | 0

New Performance Turku Festivalin iltaohjelma!
Lauantaina 5.9.2020 klo 18-21
Vanha Viinatehdas, Manilla, Itäinen Rantakatu 64, Turku
Ilmoittautuminen iltaan vaaditaan, K18
Ilmoittaudu täällä

OHJELMA
18:00 Ovet auki
18:45 Arctic Action
20:15 Videokaffe: (SPACE BETWEEN US)
+ Rabota: The Tunnel (installaatio)
+ baari auki

Illan ohjelma jatkuu klo 21:00 ulkotiloissa Jon Irigoyenin Mobile Carnival -teoksella (ei ennakkoilmoittautumista) sekä klo 23:00 vesibussikuljetuksella Nastja Säde Rönkön at midnight we will burn -teoksen päätökseen (rekisteröityminen vaaditaan vesibussikuljetukseen, ilmoittaudu täällä).

Arctic Action – videoscreening

Kokoelma performanssidokumentaatioita Huippuvuorilla järjestettävältä Artic Action -performanssifestivaalilta (Svalbard, Pohjoinen jäämeri).

Videokaffe: (SPACE BETWEEN US)

(SPACE BETWEEN US) on live-esitys Turussa ja Brooklynissa (New York, USA). Tuotanto ja ohjaus Sebastian Ziegler and Mark Andreas / Videokaffe. Esiintyjät Laura Cemin ja Chieh Hsiung.

“Space between us” tutkii virtuaalisten ja fyysisten esteiden merkityksiä globaalissa yhteiskunnassa ihmisten näkökulmasta. Livestriimatussa videokuvassa kaksi tanssijaa (yksi Suomessa ja yksi New Yorkissa) jakavat saman näyttämön ja esiintyvät yhdessä. Teos esitetään elävälle yleisölle New Performance Turku Festivalin yhteydessä ja virtuaalisesti mihin päin maailmaa tahansa livestriimin kautta.

Teos on nähtävissä livelähetyksenä verkossa Youtubessa, Twitchissä ja Facebookissa.

Videokaffe tutkii aineellisia ja aineettomia konsepteja luoden ja yhdistäen kineettisiä, veistoksellisia installaatioita etäyhteyksien välityksellä. Videokaffen jäsenet tapaavat viikottain yhdistääkseen studionsa videokameroiden ja projektoriensa välityksellä. Tätä prosessia hyödyntämällä jäsenet voivat projisoida teoksiaan ja prosessejaan toistensa seinille, ja työskennellä yhdessä eri maissa ikään kuin saman seinäpinnan jakaen.

Videokaffe on kymmenen taiteilijan muodostama yhteistyöperustainen taiteilijaverkosto, jonka jäsenet asuvat eri puolilla Pohjois-Amerikkaa ja Eurooppaa. He työskentelevät monipuolisesti kuvanveiston, videon, esityksen ja mediataiteen parissa. Videokaffe tutkii käsityön ja teknologian väilstä suhdetta julkisen tilataiteen, näyttelyiden, residenssien ja verkkopohjaisten teosten kautta.  Videokaffe-ryhmän jäseniä ovat Heini Aho (FIN), Mark Andreas (USA/GER), Jack Balance (FIN), Tom Burtonwood (UK/USA), Holly Holmes (USA), Jenny Mild (FIN), Olli Suorlahti (FIN), Erno Pystynen (FIN), Thomas Westphal (GER/FIN), Sebastian Ziegler (GER/USA/FIN) ja vieraileva taiteilija Jip De Beer (NL).

Rabota: The Tunnel

Rabota on kahta eri kansallisuutta edustavan taiteilijan muodostama duo. Koronapandemian aiheuttama karanteenipolitiikka pakotti taiteilijat piiloutumaan asumattomaan lokaatioon, jotta he kykenivät jatkamaan elämistä ja taiteen tekemistä yhdessä.

Eristäytymisen vaikuttamassa nykyhetkessä taiteilijoiden suurena haasteena on luoda performatiivinen teos tai objekti,  jonka materiaalisuuden luonne olisi häilyvä ja joka siten voisi ylittää todellisuuden materiaaliset esteet. “The Tunnel” on performatiivinen installaatio joka perustuu inventaarioon ja listaan taiteilijoiden kaikesta materiaalisesta omaisuudesta joita taiteilijoilla on ollut hallussaan biopoliittisen piilopaikkansa leirissä asumattomilla joutomailla.

Inventaariolla on taulukoitu rakenne joka pitää sisällään rivejä, asetelmia ja muuttujia, ja se on siten helposti muunnettavissa mihin tahansa merkitysjärjestelmään (kuten tekstiksi) ja sen jälkeen palauttaa siihen materiaalisuuden tasoon, jonka taideteoksen olemassaolo vaatii. Teoksen jokainen osa on mahdollista uudelleenkoodata lähes mielivaltaisesti, silti säilyttäen luettelon alkuperäisen merkityksen itsenäisenä kokonaisuutena.