ELIN MÁR ØYEN VISTER & MIRKO NIKOLIC

posted in: Artists 2018 | 0

mirko nikolić + Elin Már Øyen Vister ft. Pokara (Janne Seppänen + Iida Falck):
Let us rock! – Sounding and movement – Äiti maan lapset vastaavat ekstraktivismiin
Performanssi
Su 23.9. klo 15:00
Erik Pommerilaisen ranta
Yhteinen kävely esitykseen: Lähtö klo 14:45 Manillalta

Historia kiertää kehää. Hiukkaset ja pöly – mineraalit ja mineraloidit. Muinaisista alkuräjähdyksistä levinneet kemialliset yhdisteet elintärkeänä osana luita ja kehoja. Kivet muodostavat jyrkänteitä, moreeneja, vuoria, laaksoja valtamerten alle ja yläpuolelle. Vuoret ja kivimuodostumat ovat olleet ja ovat vieläkin pyhiä kansoilleen, maa kehona pitää meidät elossa. Kivet ja mineraalit kannattelevat vesiä, vedet kannattelevat mineraaleja. Poimi kämmenen kokoinen palanen kvartsia ja muotoile siitä työkalu: työkalut muotoilivat yhteisen tulevaisuutemme. Kourallisesta korilliseen, korillisesta tuhansiin tonneihin. Tuhoisat voimat hivuttautuivat käsiimme ja ahneus sai vallan. Vuoret alkoivat vuotaa. Rauta tihkuu punaista. Ympäristötuhot ja tiedon tuhoutumiset, sukupuutot.

Olemme keskellä uutta ja valtavaa luonnonvarojen hyväksikäytön aaltoa, joka hyväksytään ”maailman kehittämisenä”. Pohjois-Eurooppa ja saamelaisalueet ovat suurimpia louhosteollisuuden rajamaita. Mitä jää jäljelle, kun viimeinenkin kaivos kuivuu kasaan ja murenee?


Elin Már Øyen Vister
 & mirko nikolić työskentelevät ihmisen ja maailman välisen näkymättömän suhteen sanallistamisen ja esittämisen parissa. Heidän työskentelytapansa perustuvat paikkasidonnaiseen ja paikallisiin käytäntöihin: meren, taivaan, lintujen, kivien, kasvien sekä ihmisten kirjoitettujen ja suullisten historioiden kuuntelemiseen.

Mirko on kuvataiteilija ja tutkija joka kasvoi (jälki)sosialistisessa Jugoslaviassa, ja on viime vuosien ajan työskennellyt vaihtelevasti Suomessa, Englannissa, Serbiassa ja Ruotsissa.

Elin Már (Røst, Nordland, Norge /Sápmi) on taiteilija, säveltäjä ja maan rakastaja. Työpari tapasi Skomværin saarella, Nordlandissa (Sápmi), Elin Márin perustaman ja toteuttaman Røst AiR queer ecology -ohjelman yhteydessä. Vuonna 2017 he toteuttivat yhdessä Alex Wilson ja Larval Rock Starsin kanssa kuuntelu/aistitapaamisen ”a pluriverse in transit”, joka esitettiin New Materialism -konferenssissa Pariisissa, ja Homo Novus -festivaalilla Riikassa. He ovat osana ”Vad är en by/sijdda/kylä/bygd/selo/village?” -verkostoa, ja isomman työryhmän mukana toteuttamassa monilajista projektia Suomen Kainuussa.