Lauantaina 7.10., klo 20-02

@ TEHDAS Teatteri
Vapaa pääsy, K18

New Performance Nights -klubikonsepti rantautuu New Performance Turku Festivalille! Huippusuositut New Performance Nights -klubit tarjoavat matalan kynnyksen performanssi-ja esitystaiteeseen tutustumiselle. Illan KAPINA-teema on yksi mahdollinen tapa lähestyä illan performansseja – haluamme kannustaa yleisöä kokemaan performanssitaidetta omista erityisistä näkökulmistaan käsin.

Illan avaa Kulttuurihäirikkö-toiminnasta tuttu Jari Tamminen, taiteilijoina mukana nähdään Hiroko Tsuchimoto (JP/SWE) ja Denis Romanovski (SWE). Illan päättää KOO TRIPin keikka. Illan aikana kohdataan myös Scotteen (UK) GO F**K YOURSELF -työpajataiteilijoiden performanssiprotesteja.

New Performance Nights on performanssi- ja esitystaideklubien sarja, joiden aihepiiriä leimaa yhteiskunnallinen lähestymistapa. Klubeilla taiteellinen ja tieteellinen ajattelu avaavat erilaisia ikkunoita ja näkökulmia ajankohtaiseen teemaan.

Yhteistyössä TEHDAS Teatteri. New Performance Nights -klubeja tukee Taiteen edistämiskeskus.

Hiroko Tsuchimoto: “Grasping a hot coal with the intent of throwing it at someone else” 

Tsuchimoto kerää performansseihinsa materiaalia ja inspiraatiota tarkastelemalla, kuuntelemalla ja yhteistyöllä. Teoksissaan hän mahdollistaa tilanteita, joissa ihmiset voivat kokea humoristisia, epämukavia sekä hajaannuttaviakin tuntemuksia. Hän toteuttaa kohtaamisia, joissa yleisö kohtaa kollektiivisen tajunnan fyysisillä ja interaktiivisilla harjoitteilla. Hänen tavoitteenaan on tuottaa yleisölle mieleenpainuvia, emotionaalisia kokemuksia jotka paljastavat yhteiskunnassa vallitsevia näkymättömiä ilmiöitä ja jättävät katsojat kysymysten valtaan.

Hiroko Tsuchimoto (s. 1984, Sapporo, Japani) on performanssi- ja kuvataiteilija, joka on asunut Ruotsissa vuodesta 2008 lähtien. Hän aloitti uransa Musashino-yliopistossa Tokiossa ja jatkoi opintojaan Konstfackin taideyliopistossa Tukholmassa. Hänen työskentelynsä toteutuu pääosin lavaesityksinä ja sosiaalisina kokeiluina julkisessa kaupunkitilassa. Hänen performansseissaan yleistä on tarjota yhteisöllinen kokemus yleisön jäsenille fyysisten toimintojen, dialogin ja kollektiivisen liikehdinnän kautta. Tsuchimoto on esittänyt teoksiaan kansainvälisesti ympäri maailmaa erilaisissa tiloissa vuodesta 2008 lähtien. Hän on myös aktiivinen elävän ja väliaikaisen taiteen edistäjä Tukholmassa. Hän toimii ruotsalaisessa PALS, Performance Art Links -verkostossa ja on Fylkingen-taidetilan hallituksen jäsen. Lisäksi hän kehittää metodeja epähierarkisten performanssityöpajojen toteuttamiseksi.

Denis Romanovski: Russian Salad

Russian Salad on omanlaisensa ongelma. Yritämme ratkaista sen kollektiivisesti. Olemme tietoisia toistemme toiveista ja tarpeista, ja toivon mukaan pystymme yhdessä toimimaan kaikkien osallistujien maun mukaisesti.

Denis Romanovski on taiteilija ja kuraattori Göteborgista, Ruotsista. Vuodesta 1999 lähtien hänen työskentelynsä on perustunut performanssitaiteelle, vieden häntä esiintymään ympäri maailmaa. Kuraattorina hän on ollut mukana järjestämässä performanssifestivaali Navinkia Minskissä (1999-2008) sekä viime vuosien ajan Performance Art Links (PALS) -festivaalia Ruotsissa.

Hänen taiteellinen lähestymistapansa laajentuu ja yhdistyy tutkimuksen, kokeilun ja osallistumisen kysymyksien kanssa. Hänen kiinnostuksensa performanssitaiteeseen perustuu taiteenlajin kykyyn korostaa yksilöllisyyttä osana kollektiivista läsnäoloa, sekä luoda kokemuksista ei-narratiivisia muistoja.