New Performance Turku Festivalin syksyssä yllätyksellisiä kohtaamisia, tuoreita näkökulmia – ja uusi esiintymisohjelma nouseville taiteilijoille

posted in: Ajankohtaista, Ajankohtaista | 0
Kuva: Jussi Virkkumaa
Tomasz Szrama (2017) Kuva: Jussi Virkkumaa

 

New Performance Turku Festival järjestetään tänä vuonna 21.-23.9.2018. Kansainvälinen performanssitaiteen festivaali kokoaa jo seitsemäntenä peräkkäisenä vuonna yhteen taiteilijoita ja asiantuntijoita, monipuolisia yhteistyökumppaneita ja tuoreita näkökulmia sekä taiteenlajiin että yhteiskuntaan.

Festivaalin tapahtumapaikkoina nähdään syksyllä tuttuun tapaan paikallisia esitystiloja sekä julkista kaupunkitilaa. Paikallisen yhteistyön lisäksi kansainvälinen ulottuvuus on vahvasti läsnä. Tänä vuonna festivaalin yhteydessä toteutetaan myös laaja pohjoismais-afrikkalainen yhteistyö, josta tiedotetaan lisää kevään kuluessa.

”On ilmiselvää, että performanssitaidetta ei voi enää luonnehtia marginaalissa olevaksi taiteenlajiksi”, toteaa festivaalin toinen taiteellinen johtaja Leena Kela. ”Turussa performanssitaiteella on jo oma runsas ja vakiintunut seuraajajoukkonsa ja vuosittain uusia katsojia löytää performanssin pariin vahvan ja yllätyksellisen ohjelmistomme houkuttamina. Seitsemän toimintavuotensa aikana New Performance Turku Festival on luonut Turusta nykytaiteen kentällä kansainvälisesti noteeratun performanssikaupungin ja festivaalin vetovoima näkyy myös valtakunnallisesti. Olemme samanaikaisesti sekä aidosti kansainvälinen että pitkäjänteisesti paikallisuutta tarkasteleva ja rakentava festivaali.”

Uutena avauksena festivaalilla nähdään Taiteen edistämiskeskuksen kanssa yhteistyössä toteutettava FRESH-ohjelma, joka on taiteellinen kehittämis- ja esiintymismahdollisuus Suomessa työskenteleville, nouseville performanssi- ja esitystaiteilijoille. FRESH on alle 10 vuotta alalla työskennelleille taiteilijoille suunnattu ohjelma taiteellisen teosprosessin jalostamiseksi ja uusien kiinnostavien taitelijoiden esittelemiseksi. Avoin haku FRESH-kokonaisuuteen avataan perjantaina 16.3.2018 ja haku jatkuu 16. huhtikuuta asti.

Tarkemmat tiedot ja hakuohjeet FRESH-projektiin löytyvät täältä.