Niko Hallikainen

posted in: Taiteilijat 2019, Uncategorized | 0
Kuva: Liisa Takala
Kuva: Liisa Takala


Niko Hallikainen: Television
Performanssi
Lauantaina 19.10.2019 klo 20:00
Manillan Vanha Viinatehdas, Itäinen Rantakatu 64, Turku

Television on kirjoittaja Niko Hallikaisen puhe-esitys. Esitys on laajennus muistokirjoituksesta, joka on tehty oikealle henkilölle. Henkilö on selkeästi muistettavissa, mutta ei todella ymmärrettävissä. Television on suuri rakennelma, joka kurottautuu todellisen ulkopuolelle. Se sumentaa näköyhteyden todellisuuden ja mielikuvituksen väliseen eroon. Esitys on tilanne täynnä mahdollisuuksia, jotka tavallisesti kuolevat taipumukseen toistaa konvetioita ja kaanonia.

Teos hahmottaa kerronnan vaihtoehtoisia muotoja selviytymisen keinona. Teoksen lähtökohdat ovat tasapaino ja turvallisuus, jotka ovat myös sen ihanteelliset lopputulemat. Matka niiden välissä on kuitenkin kaoottinen, riskialtis ja täynnä todellisia vaaroja. Esitys on sortuva monumentti, joka haastaa kyseenalaistamaan yleisiä väärinkäsityksiä tuottavuudesta ja pysyvyydestä. Teos pakottaa melodraaman ja mystiikan takaisin elämään uutisten toivossa. Television on esitys tarkoituksesta.

Niko Hallikainen on esitysrunoilija. Hallikainen debytoi Blue Exhaust –esikoissooloesityksensä Mad House Helsingin ohjelmistossa vuonna 2018. Hänen toista sooloesitystään Low Income Glow esitettiin kuukausittain vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon aikana useissa eri paikoissa Helsingissä, Turussa ja Oslossa. Puhe-esityksissään Hallikainen yhdistää kieltä ja musiikillisia äänipintoja häiriköidäkseen rajoja.

Teksti, esitys, äänisuunnittelu: Niko Hallikainen
Kieli: englanti