PERFORMANSSITAIDE UUDEN AJAN KYNNYKSELLÄ – FESTIVAALIN TAITEILIJAT JULKISTETTU!

posted in: Ajankohtaista, Ajankohtaista | 0

New Performance Turku Festival järjestetään tänä vuonna 21.-23. syyskuuta 2018. Kansainvälinen performanssitaiteen festivaali kokoaa jo seitsemäntenä peräkkäisenä vuonna yhteen taiteilijoita, asiantuntijoita ja tuoreita näkökulmia sekä taiteenlajiin että yhteiskuntaan. Festivaalille on kutsuttu esiintymään yhteensä 18 taiteilijaa, taiteilijaryhmää, aktivistia ja asiantuntijaa ympäri maailmaa. Festivaalin tapahtumapaikkoina nähdään tuttuun tapaan paikallisia esitystiloja sekä julkista kaupunkitilaa. Festivaalikeskuksena toimii Manillan tehdaskiinteistön tilat ja sisäpiha. Festivaali on pääsymaksuton ja avoin kaikille.

Tämänvuotisen festivaalin läpileikkaavana teemana on POST POST POST. New Performance Turku Festivalin taiteilijat on kutsuttu käsittelemään erilaisten aikakausien jälkeisiä aiheita, kuten postkolonialismia, posthumanismia ja postfeminismiä. Osana festivaalin teemaa toteutetaan myös laaja kansainvälinen History will be kind to me, for I intend to perform it -hanke, joka käsittelee dekolonisaation kysymyksiä ja kehollistettua tietoa performanssin keinoin. Hanke toteutuu Turun lisäksi myös Tukholmassa ja Bergenissä, ja yhteistyökumppaneina ovat kamerunilainen RAVY Biennale sekä berliiniläinen Savvy Contemporary -galleria.

Festivaalille osallistuvat Maryan Abdulkarim, Christian Etongo (Kamerun), Serge Olivier Fokoua (Kamerun/Kanada), Rob La Frenais (Ranska/Englanti), Diana Soria Hernandez (Suomi/Meksiko), Sasha Huber (Suomi), Liisa Jaakonaho ja Kristina Junttila (Norja), Emilia Kokko ja Markus Linden, Petra Laiti, Anthea Moys (Etelä-Afrikka), Mirko Nikolić (Serbia/Ruotsi) ja Elin Már Øyen Vister (Norja), Viljami Nissi, Mia Øquist (Norja), Sami Rekola ja Silja Eriksson, Hanna Saarikoski, Juha Valkeapää ja Juhani Liimatainen, Gøril Wallin (Norja) sekä Christopher Wessels (Etelä-Afrikka/Suomi).  

Festivaalin POST POST POST -teema kommentoi suuria muutoksia ja murroksia maailmankuvassamme. Eri ihmisryhmien, kansakuntien ja luonnon epätasa-arvoon perustuneet historiallisesti vääristyneet käsitysrakenteet näyttävät hiljalleen murtuvan silmiemme edessä. Muutoksen äärellä meidän on kuitenkin ensin muutettava tapaamme ajatella asioita – ja muututtava samalla myös itse. Festivaalin taiteilijat on kutsuttu haastamaan olemassa olevia rakenteita ja tarkastelemaan, voisiko  performanssitaiteen ja kehollisuuden keinoin käsitellä sitä, mikä ei vielä ole saavuttanut sanallista ilmaisuaan. Olisiko taiteesta apua hämmennykseen ja pelkoon uuden aikakauden edessä?

YHTEISTYÖSSÄ / IN COLLABORATION:
TEHDAS Teatteri, Pro Manillasäätiö, Läntinen Tanssin aluekeskus, Taiteen edistämiskeskus, Saaristomeren Melojat

FESTIVAALIA TUKEMASSA / SUPPORTED BY:
Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Taiteen edistämiskeskus, Turun kaupunkiSvenska Kulturfonden