PETRA LAITI

posted in: Artists 2018 | 0

Petra Laiti: Dáppe gozan mun – Täällä vartioin minä
Performanssiluento
La 22.9. klo 20:00, Viinatehdas, Manilla

Saamelaisilla ei montaa paikkaa, jossa he voivat vapaasti ilmaista näkemyksiään. Petra Laiti luo tällaisen tilan jakaessaan kokemuksiaan siitä, minkälaista on olla saamelainen Suomessa, minkälaista rasismia kätkeytyy saamelaisten oikeuksia rajoittavien lakien taakse, ja minkälainen itsemäärittelyn kriisi viipyy alkuperäiskansojen politiikassa Pohjoismaissa.

New Performance Turku Festivalilla nähtävä performanssi on tulos Laitin aktivismista alkuperäiskansoihin ja ympäristöön liittyvien ongelmien parissa – sekä Laitin kokemuksista hänen yrittäessä edistää ihmisoikeuksia maassa, joka ei ole koskaan kuullutkaan ongelmista, joista hän puhuu. Teos on myös pyrkimys edistää hänen elämänsä mittaista päämäärää: saada ihmiset ymmärtämään, miksi saamelaiskysymys ei voi enää odottaa.

Petra Laiti on Suomen Saamelaisnuoret ry:n puheenjohtaja sekä Ellos Deatnu -liikkeen aktivisti. Lisäksi Laiti on palkittu bloggari ja sosiaalisen median kommentaattori. Suomessa Laiti on noussut esiin itsemääräämisoikeuden sekä alkuperäiskansojen oikeuksien puolestapuhujana. Nämä teemat hän tuo myös mukanaan Turkuun.