Politiikkaa, keskustelua sekä tieteen ja taiteen yhteistyötä New Performance Turku Festivalilla 2015

posted in: Ajankohtaista | 0

Kansainvälisen performanssi- ja esitystaiteen festivaalin New Performance Turku Festivalin kärkiteemoja ovat poliittisuus sekä paikallistasolla että kansainvälisesti, keskustelu performanssi- ja esitystaiteesta sekä tieteen ja taiteen vuoropuhelu.

Viime vuosina festivaali on vahvistanut yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Uutena yhteistyökumppanina mukaan astui tänä vuonna Aboagora-symposium, jonka kanssa New Performance Turku Festival toteuttaa tutkijoiden ja performanssitaiteilijoiden yhteisprojekteja mahdollistavan Floating Platforms -hankkeen.

Kansainvälisen politiikan kuuma aihe, tietovuotajien asema, tulee festivaalilla esille Ray Langenbachin ja David A. R. Rossin teoksessa Habes Corpus, jonka keskiössä on David Rossin elämäntarina yhdysvaltalaisesta tietovuotajasta Suomessa asuvaksi paperittomaksi turvapaikanhakijaksi. Portugalilainen Márcio Carvalho ottaa A Meeting In Turku In 2015 -teoksessa kantaa Tapaaminen Turussa 1812 -veistokseen, jonka aiheena on Aleksanteri I:n ja Ruotsin kruununprinssi Karl Johanin kohtaaminen ja sopimus Suomen asemasta Venäjän ja Ruotsin välissä. Carvalhon teokseen sisältyy myös Turkumonumentti.fi -sivulla toteutettava äänestys uudesta turkulaisesta monumentista.

Muita festivaalin taiteilijoita ovat mm. Antti Laitinen, joka rakentaa Armour -ympäristötaideteostaan festivaalin ajan Vartiovuorenpuistossa, Oblivia-ryhmästä tunnettu Annika Tudeer Annika Does Swanlake-sooloteoksellaan, brittiläinen pitkän linjan performanssitaiteilija Joshua Sofaer, ranskalainen Anaïs Héraud, French & Mottershead ääniteoksellaan sekä hollantilainen ieke Trinks. Tänä vuonna teoksia ovat myös festivaalin klubit, joista vastaa Antti-Juhani Manninen.

New Performance Turku Festival jatkaa tänäkin vuonna avointen keskustelutilaisuuksien sarjaa teosten yhteydessä. Lisäksi festivaali laajentaa keskustelua nettisivuillaan julkaistaviin teksteihin performanssi- ja esitystaiteesta, joiden myötä festivaalia on helppo seurata myös verkossa.

Vastaa