JOHN COURT (UK/FI) 
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4909]

Untitled käsittelee John Courtin omia kokemuksia lukihäiriöstä. Yläkoulun pihaan sijoittuva pitkäkestoinen teos reagoi oppimistapojen yksiulotteisuuteen ja ja koulujärjestelmästä turhautumiseen. Teoksessaan taiteilija pyrkii palaamaan kokemukseensa epäonnistuneesta oppimisesta – peruskoulun päättyessä hän osasi hädin tuskin lukea ja kirjoittaa. Pitkäkestoisista teoksistaan tunnettu Court työskentelee fyysisten ja ajallisten elementtien parissa, luoden liikkeen ja keston kanssa kielelle vaihtoehtoisia merkityksiä. Kahtena peräkkäisenä päivänä neljä tuntia kerrallaan kestävä teos keskustelee koulumaiseman kanssa ja toimii osana sitä, reagoiden ympäristöönsä ja sen vallitseviin olosuhteisiin.

 

John Court: Untitled
Perjantai 7.10. klo 10:00-14:00
Lauantai 8.10. klo 12:00-16:00
Pitkäkestoinen performanssi
Teos esitetään sisäpihalla, käynti kadulta – seuraa opasteita
Topeliuksen koulu, Hansakatu 2

 

John Court (s. 1969) on englantilaissyntyinen, vuodesta 1997 asti Torniossa asunut taiteilija. Pitkäkestoisia performansseja tekevälle Courtille aika on yksi tärkeimmistä elementeistä: teosten kesto vaihtelee yhden työpäivän mittaisesta (kahdeksasta tunnista) koko ajan jatkuvaan, esityspaikan aukioloaikojen puitteissa kestävään performanssiin. Viime aikoina hän on antanut käyttämiensä esineiden ja materiaalien määritellä teoksen keston. Court ei koe performanssejaan sooloteoksina, sillä muun muassa kuraattorit, taiteilijat, järjestäjät ja katsojat tuovat teoksiin aina yhteistyön piirteitä.

Courtin teokset ovat paikkatietoisia, ja ne luovat usein jatkuvalla, toistuvalla liikkeellä rinnakkaisen rytmin tapahtumapaikan omalle rytmille. Kaikki hänen teoksensa kytkeytyvät piirtämiseen tai kirjoittamiseen: piirros yhdistää viivan, liikkeen, ajan ja paikan.

www.johncourtnow.com


 

SEIJI SHIMODA (JP) 
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4794]

Seiji Shimoda edustaa traditionaalisen performanssitaiteen koulukuntaa, ja valmiin teoksen, esityksen tai konseptin sijaan hän tuo festivaalille performanssin peruselementit: itsensä ja kehonsa samaan tilaan yleisön kanssa. Seiji Shimodan työskentely pohjautuu performanssitaiteen perinteeseen, jossa keskiössä on esiintyjän, yleisön ja tilan tuottama yhteinen tilanne.

”I will perform small actions.

I want to react to the space, do something for me and the audience.

I want to be free from the role of performance artist.”

 

Seiji Shimoda
Torstai 6.10. klo 19:00
Performanssi
Kummikatsojakeskustelu esityksen jälkeen
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1B

Kuraattorikahvit
Perjantai 7.10. klo 13:00-15:00
Seiji Shimoda (NIPAF, Japan), Antoine Pickels (SIGNAL, Belgium), Leena Kela & Christopher Hewitt (New Performance Turku Festival)
Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8

Keskustelutilaisuus Seiji Shimodan kanssa
Perjantai 7.10. klo 19:30-20:30
Aiheena performanssitaide Japanissa ja Aasiassa (vain englanniksi)
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64

 

Seiji Shimoda (s. 1953) on Japanin aktiivisimpia, tunnetuimpia ja kunnioitetuimpia performanssitaiteilijoita. Esiintyjän lisäksi Shimoda on myös runoilija, taiteen edistäjä, kuraattori ja luennoitsija Musashinon taideyliopistossa Tokiossa. Shimoda valmistui vuonna 1977 Osakan kaupungin yliopistosta, ja on tehnyt pitkän uran performanssitaiteilijana: hänen töitään on nähty yli sadalla kansainvälisellä taidefestivaalilla, konferensseissa ja gallerioissa yli 30 maassa ympäri maailman.

Shimoda toimii myös taiteellisena johtajana, ja hänen johdollaan Nipponin kansainvälisestä performanssitaiteen festivaalista NIPAF:ista on kasvanut yksi alansa maailmanlaajuisesti vaikutusvaltaisimmista taidetapahtumista.


 

MARK HARVEY (NZ)

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4883]

House Call on taiteilija Mark Harveyn performanssi, joka toivottaa tervetulleeksi muistelemaan vanhoja ja pohtimaan tulevaa. Harvey kutsuu yleisön luokseen Turun linnaan laskemaan alas hiuksensa norsunluutornissa: Vieraanvaraisuus ja erilaiset toimet johdattavat vierailijat pienelle kierrokselle ja tarjoavat lepohetken, jonka aikana käsitellään yhteenkuulumisen ja -kuulumattomuuden lisäksi maahanmuuttoa, isänmaallisuutta, taloudellista etuoikeutta, ilmastonmuutosta ja nousevaa myrskyä. House Call lupaa hieman taivuttaa todellisuutta suoristaessaan mielikuvitusta joillakin kotilinnan mukavuuksilla, joillakin kotilinnan totuuksilla ja joillakin kotilinnan epätotuuksilla.

Book Face on Mark Harveyn performanssi Playbook-kirjan julkaisutilaisuutta varten. Playbook käy läpi 14 vuoden ajalta Harveyn taidetta ja performanssin harjoittamista.

 

Mark Harvey: House Call
Perjantai 7.10. klo 11:00, 12:00, 13:00, 14:00
Lauantai – Sunnuntai 8.-9.10. klo 12:00, 13:00, 14:00, 15:00
Performanssi
Kierrokset alkavat tasatunnein lippukassalta – teokseen vapaa pääsy
Turun Linna, Linnankatu 80

Tilaan voi ottaa kerrallaan vain tietyn määrän ihmisiä, joten varauduthan jonottamiseen.

Mark Harvey: Book Face
Keskiviikkona 5.10. klo 20:00 alkaen, osana avajaisia
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1B

 

Mark Harvey (s. 1972) on uusiseelantilainen performanssitaiteilija. Hän keskittyy taiteessaan fyysiseen kestävyyteen, poliittisiin, psykologisiin ja sosiaalisiin lähestymistapoihin. Harveyn teokset ovat käsitteellisiä, ja testaavat usein sietokykyä idiotismin, vakavuuden ja ilmeettömän huumorin keinoin. Hänen teoksissaan voi myös nähdä vaikutteita kuvataiteesta ja nykytanssista.

Harvey on filosofian tohtori ja yliopistolehtori Aucklandin yliopistossa (National Institute of Creative Arts and Industries), ja hänen artikkeleitaan on ilmestynyt muun muassa julkaisuissa ”The Swedish Dance History” ja ”Performance Research.” Myös UK Performance Research Journal ja Barcode ovat julkaisseet Harveyn tekstejä. Hänen teoksiaan on nähty muun muassa Venetsian biennaalissa (2013), New Zealand Festival of the Arts (2012), Hitparaden (Kööpenhamina, 2014), Gallery ZET (Amsterdam, 2011), sekä muualla maailmassa Euroopasta Uuteen-Seelantiin.

www.markharvey.co.nz


 

KIRA O’REILLY (UK)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=1490]

”Tulin merelle ja olin peloissani. Sydämeni on särkynyt.” olivat kalastajan sanat tämän löytäessä Alyan Kuridin pienen ruumiin rannalta. Poika oli yrittänyt päästä Turkista Kreikkaan viisivuotiaan veljensä Galipin ja heidän äitinsä Rihanin kanssa, toivoen turvapaikkaa Euroopasta, mutta kaikki kolme hukkuivat ennen perille pääsyä. Kuinka ilmaisemme syvää surua ja kauhua kohdatessamme humanitäärisen kriisin? Kira O’Reillyn teos kutsuu yleisön ottamaan osaa kalastajan sanojen lausumisessa joko englanniksi, suomeksi tai millä tahansa haluamallaan kielellä, läpi meriveden täyttämän kurkun.

 

Kira O’Reilly: I came to the sea and I was scared, my heart is broken
Sunnuntai 9.10. klo 17:30 (kuljetus teokselle klo 16:30 alkaen)
Performanssi
Kolkanniemen ranta, Saarronniemi, Ruissalo

Yhteiskuljetus teokseen lähtee klo 16:30, Aurakatu 2, kaupungintalon pysäkiltä.
Kuljetus takaisin Turun keskustaan, perillä n. klo 19:15.
Varaukset kuljetukseen: Varaa paikkasi täällä.
Omalla kyydillä saapuvat: matkusta bussilla numero 8 Ruissaloon, päätepysäkille. Seuraa kylttejä pysäkiltä teokselle. Bussit lähtevät Turun kauppatorilta klo 16:30 ja 17:30 (matka kestää n. 25 minuuttia). Infoa Turun julkisesta liikenteestä: http://www.foli.fi/fi

 

Kira O’Reilly on Lontoolainen taiteilija, jonka työskentely on samaan aikaan harkitun monitieteistä ja täysin kuritonta. O’Reillyn juuret ovat kuvataiteessa, ja hän yhdistelee performanssia, biotekniikan käytöntöjä ja kirjoituksia pohtiessaan Kehon spekulatiivisia uudistumisia. O’Reilly valmistui Walesin yliopistosta vuonna 1998, ja hänen töitään on nähty laajasti useissa maissa: Iso-Britanniassa, Euroopassa, Australiassa, Kiinassa ja Meksikossa. Lisäksi hän on esiintynyt konferensseissa ja symposiumeissa niin esitystaiteen kuin tieteenkin saralla, taiteen ja teknologian yhtymäkohdissa.

O’Reilly on myös toiminut vierailevana luennoitsijana Iso-Britanniassa, Australiassa ja USA:ssa aiheinaan kuvataide, draama ja tanssi. Hänen uusimmissa teoksissaan voi nähdä kehityksen taiteen eri konteksteista, tieteestä ja teknologiasta kohti performanssia, esitystaidetta ja liikettä.

www.kiraoreilly.com


 

ALEJANDRA HERRERA SILVA (CH)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4803]

The Waters on Alejandra Herrera Silvan uusi, New Performance Turku Festivalia varten luotu teos. Se käsittelee Herreran ja hänen klaaninsa välistä suhdetta ja sen yksityiskohtia, sekä tunteiden kirjoa viisihenkisessä perheessä, johon kuuluu taiteilijana myöskin työskentelevä puoliso. Herrera Silva on chileläinen, kulttuurisesti ja sosiaalisesti vahingollisen diktatuurin aikana syntynyt taiteilija, joka on joutunut jatkuvasti määrittelemään omaa olemassaoloaan tulenaran konfliktin keskellä.

 

Alejandra Herrera Silva: The Waters
Performanssi ja installaatio
Installaatio esillä: To-Pe 6.-7.10. klo 12:00-18:00, La 8.10. klo 12:00-19:00, Su 9.10. klo 12:00-16:00
Performanssien aloitusajat: To-pe klo 17:30, La klo 18:00
Titanik-galleria, Itäinen Rantakatu 8

Avajaiset: Keskiviikkona 5.10. klo 17:30 Titanik-galleriassa.

 

Alejandra Herrera Silva (s. 1978) on chileläinen kuva- ja performanssitaiteilija. Hän hyödyntää teoksissaan installaatiota ja performanssia; ihmiskehon vääjäämättömät biologiset muutokset sekä kehon sosiaaliset ja poliittiset puolet ovat teemoja, joita Herrera Silva ilmentää oman sukupuolen ja kehon tutkimisen kautta. Viime vuosina hän on käsitellyt myös äitiyttä ja kodin arkea.

Herrera Silva on taiteen kandidaatti Chilen yliopistosta, ja tehnyt jatko-opintoja Espanjasta ja Pohjois-Irlannissa. Hän on PerfoPuerton perustajajäsen, ja hänen teoksensa ovat olleet osana performanssitapahtumia ympäri maailmaa: Buzzcut (Glasgow), Trouble (Belgia), City of Women (Slovenia), 7A11D (Kanada). Lisäksi hänen töitään on esitetty muun muassa Saksassa, Japanissa; Argentiinassa ja Yhdysvalloissa. Nykyään Herrera Silva asuu ja työskentelee Santiagossa, Chilessä.


 

ALEXANDER DEL RE (CH)

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4927]

“Phobia # 131/367” ja “Phobia # 96/166” ovat Alexander Del Ren sarjasta #My536Phobias. Sarja käy läpi Del Ren kehon heikkouksia altistamalla hänet omille fobioilleen yleisön avulla. Teossarja on luotu käyttämällä 536 lääketieteen tunnistamaa fobiaa: Del Re hyödyntää myös listatuille peloille annettuja nimiä, tutkien niitä niin puhuttuna kuin kirjoitettunakin – tarkastellen fobialle annetun nimen ja sen merkityksen yhteyttä kehollisten reaktioiden kautta. Jotkin taiteilijan tutkimista peloista eivät ole hänen omiaan, jolloin hän tutkii niiden vaikutusta yleisöön.

 

Alexander del Re: Phobia # 131/367
Perjantai 7.10. klo 21:00-02:00
Osana festivaaliklubia ”NEW PERFORMANCE CHILE NIGHT”
Ovet ja baari avataan klo 19:00
Liput 5€
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64

Alexander del Re: Phobia # 96/166
Lauantai 8.10. klo 15:00-17:00
Pitkäkestoinen performanssi
Eerikinkatu 9 bAB

 

Alexander Del Re (s. 1961) on Chilestä kotoisin oleva opettaja, kuraattori, tapahtumajärjestäjä ja performanssitaiteilija: vuodesta 1993 lähtien hänen töitään on nähty niin Euroopassa, Aasiassa kuin Amerikoissakin.
Del Re on toiminut vierailevana kuraattorina kansainvälisillä taidefestivaaleilla Puolassa ja Saksassa, sekä opettanut performanssitaidetta Euroopassa ja Amerikassa. Hän oli mukana perustamassa PerfoPuertoa, itsenäistä performanssitaiteeseen keskittyvää järjestöä, joka järjesti 12 kansainvälistä taidefestivaalia Chilessä, Argentiinassa ja Uruguayssa vuosina 2002-2008.

Nykyään Del Re on PerfoLinkin perustaja ja johtaja, järjestäen suuria kansainvälisiä ja myös pienempiä performanssitaiteeseen keskittyviä festivaaleja ja tapahtumia Latinalaisessa Amerikassa; mukana on yli 130 taiteilijaa 18 eri maasta.

www.adelre.com

 

 

SENORITAUGARTE (CH)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4809]

Maternidad(es) intercambio / Exchange of Maternity(ies) kehittää poliittisen ja sosiaalisen diskurssin luoden linkin maahamuuton, performanssin, äitiyden sekä Senoritaugarten oman äitiyden välille. Performanssi tapahtuu kadulla ohikulkijoiden avustuksella taiteilijan pyytäessä heitä antamaan jotakin muuta kuin rahaa: sanan, halauksen, jonkin empatian osoituksen. Lopputuloksena on symbolinen ja kulttuurinen vaihtokauppa sekä maiden rajat ylittävä kokemus, joka toimii kontrastina kapitalistista yhteiskuntaamme vasten. Yhteiskuntaa, jossa vain rahalla saa jotakin hyvää, ja yhteiskuntaa, jossa monet naiset ja äidit joutuvat maksamaan kalliin hinnan elätettävästä perheestä.

El grito decolonial / Decolonial Cry on kriittinen teos, joka käsittelee Latinalaisen Amerikan väestöjen kokemuksia alempiarvoisina ja alistettuina, pyrkien luomaan postkolonialistiseen maailmaan liittyviä erilaisia muuttoliikkeen tilanteita.

 

Señoritaugarte: Maternidad(es) intercambio / Exchange of Maternity(ies)
Torstai 6.10. klo 17:00
Performanssi
Kauppatori, pysäkki numero T37 Eerikinkadulla
Lauantai 8.10. klo 15:30
Bussipysäkki numero 16 Lidlin edessä
Eerikinkatu 4

Señoritaugarte: El grito decolonial / The Decolonial Cry
Perjantai 7.10. klo 21:00-02:00
Osana festivaaliklubia ”NEW PERFORMANCE CHILE NIGHT”
Ovet ja baari avataan klo 19:00
Liput 5€
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64

 

Senoritaugarte (s. 1980) on taiteilijanimi, jonka takana on chileläinen monitieteinen taiteilija Alejandra Ugarte. Teoksissaan hän lähestyy feminismiä performanssin, videon ja installaation keinoin. Senoritaugarte tarkastelee äitiyttä, erityisesti äidin ja lapsen suhteeseen liittyvää vakiintunutta hierarkiaa ja valtasuhteita. Hän hyödyntää teoksissaan omaa ja tyttärensä jokapäiväistä elämää, poimien elementtejä sekä edustamaan että kyseenalaistamaan julkisen ja yksityisen tilan sosiaalisia rakenteita.

Senoritaugarte on valmistunut jatko-opinnoistaan Meksikossa, UNAM:ista. Hän on myös feministiseen taiteeseen keskittyvän koulun (School of Feminist Art) perustaja ja aktiivinen jäsen.

www.senoritaugarte.wixsite.com/performance


 

CRISTÓBAL YÁÑEZ LANZARINI (CH) 

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4814]

Back to the Tree on performanssi rakkaudesta: sen keskeisin teema on yleisön suhde rakkauteen sekä heidän kokemansa rakkauteen liityvät rajat. Brain on kolmituntinen performanssi, jossa Lanzarini koettelee omia rajojaan mustepisaroiden tippuessa hänen päälaelleen verkkaisesti tuntien aikana. Teos on myös maalauksellinen taiteilijan peittyessä hiljalleen väriin prosessin aikana.

 

Cristóbal Yáñez Lanzarini: Back to the Tree
Perjantai 7.10. klo 21:00-02:00
Osana festivaaliklubia ”NEW PERFORMANCE CHILE NIGHT”
Ovet ja baari avataan klo 19:00
Liput 5€
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64

Cristobal Yanez Lanzarini: Brain
Lauantai 8.10. klo 15:00-18:00
Pitkäkestoinen performanssi
Vartiovuoren puisto, seuraa opasteita osoitteesta Hämeenkatu 26 tai Kaskenkatu 2

 

Cristóbal Yáñez Lanzarini (s. 1978) on chileläinen performanssi- ja kuvataiteilija. Lanzarini aloitti performanssien parissa työskentelyn vuonna 2005 tehden performanssiteoksia valokuvia varten, ja myöhemmin hän on tehnyt teoksia niin julkisiin tiloihin kuin vaihtoehto-kulttuurin gallerioihin. Lanzarini tutkii pääteemanaan äitiyden, sukututkimuksen ja minuuden välisiä suhteita. Hänen teoksensa ovat tematiikaltaan ja metodeiltaan moniulotteisia, ja yleisöllä on aina ratkaiseva vaikutus hänen performansseihinsa teoksen eri puolia yhdistävänä tekijänä.

Lanzarinin töitä on esitetty Iso-Britanniassa, Amsterdamissa, Serbiassa, Rotterdamissa ja lukuisilla chileläisillä festivaaleilla. Nykyään hän työskentelee Black Market Chile -taidefestivaalin parissa.


 

JUHA VALKEAPÄÄ (FI) 

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4820]

Ukko ja puu-ukko. Ääni- ja esitystaiteilija Juha Valkeapää on puu-ukon luoja, veistäjä. Se on ja ei ole hänen omakuvansa. Siihen tiivistyy asioita hänen, keski-ikäisen miehen, elämästä, joka on toisaalta ainutkertainen, toisaalta yleinen. Puu-ukosta kuuluu ääntä: sen polvissa soivat Valkeapään polvet, sen sydämenä tykyttää Valkeapään toistama ”sy-dän”; sen pepusta kuuluu peppu useilla eri kielillä. Valkeapää on veistänyt puu-ukkoon mennyttä elämää, ilon ja surun hetkiä, rakkautta ja kuolemaa; kuinka paljon menneisyytemme ravitsee nykyisyyttämme ja antaa voimia kohdata se, kuinka paljon se kuormittaa sitä. Mutta samalla puu-ukko kurottaa kohti tulevaa. Hymy sen naamalla viestii tulevaisuuden uskoa, sen kupeille veistetyt pienet tyypit – lapsi, lintu ja kukkanen – viestivät toivoa, kun taas luuranko kertoo että vaikka pää on pilvissä, jalat ovat tukevasti maassa.

Ukko ja puu-ukko on näyttelynmuotoinen performanssi. Ihmiset, yleisö ja veistäjä, kohtaavat puu-ukon välityksellä. Veistäjä on taiteilija, näyttelyvahti ja kanssaeläjä. Hän on, kertoo tarinoita puu-ukosta eli elämästä, keskustelee siitä kävijöiden kanssa, soittaa puu-ukkoa, tarjoaa kävijöille kasvissoppaa ja espressoa.

 

Juha Valkeapää: Ukko ja puu-ukko
ti 4.10. 10:00-18:00
ke 5.10. 10:00-17:00
to 6.10. 10:00-20:00
pe-su 7.-9.10. 10:00-18:00
Performanssi ja installaatio
Wäinö Aaltosen Museo, Itäinen Rantakatu 38

Teos sijaitsee museon aulassa, ja teokseen on vapaa pääsy. Museon näyttelyyn on normaali sisäänpääsymaksu.

 

Juha Valkeapää (s. 1967) on ääni- ja esitystaiteilija. Vuodesta 1993 hän on tehnyt seitsemänsataa esitystä sadastaneljästäkymmenestä eri teoksesta kahdessakymmenessäseitsemässä maassa: soolo- ja ryhmätöitä, ääni- ja esitystaidetta, teatteria, musiikkia ja tanssia; ääni-installaatioita, -maailmoja ja -sävellyksiä radioon, näyttelyihin, teatteri- ja tanssiesityksiin.

Valkeapää asuu Helsingissä, ja vuosina 2013-17 Valkeapää työskentelee Valtion näyttämötaidetoimikunnan myöntämän viisivuotisen apurahan turvin.

www.juhavalkeapaa.net


 

PILVI PORKOLA (FI)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4859]

”Pitäisi varmaankin valmistella jotain… Ehkä tarvitsen uuden hiusvärin, vai mitä mieltä olette?

Haluaisin myös leipoa jotain, jos täällä siis on uuni? Leipomisessa on tietenkin omat riskinsä, sillä vierasta uunia käyttäessä lopputulos on usein hyvin epävarma. Se voi epäonnistua ja se voi palaa, ja sitten kaikki onkin pilalla.

Kutsuin Markin ja Eeron tänne, tunnetteko heitä? Ai niin, millaisesta musiikista pidätte?”

Until We Come Together on performanssi valmisteluista, odotuksesta ja oleskelusta – yleisö on erityisen tervetullut mukaan. Mukana myös Mark Harvey & Eero Yli-Vakkuri.

 

Pilvi Porkola: Until We Come Together
Lauantaina 8.10. klo 21:00
Liput 5 € (sisältää teoksen jälkeisen festivaaliklubin)
TEHDAS Teatteri, Manilla, Itäinen Rantakatu 64

 

Pilvi Porkola (s. 1972) on esitystaiteilija, kirjoittaja ja tutkija. Hän on valmistunut taiteen tohtoriksi Taideyliopistosta, Teatterikorkeakoulusta 2014. Porkolan taiteellisen väitöstutkimuksen otsikko on ”Esitys tutkimuksena – näkökulmia poliittiseen,bdokumentaariseen ja henkilökohtaiseen esitystaiteessa.”

Porkola on ollut perustamassa Esitys-lehteä ja toimii yhtenä sen päätoimittajista.

www.pilviporkola.com


 

JAY MAR ALBAOS (PH) & JOLIJN DE WOLF (NL)
Takaisin ylös

 

The Mythological Institute (MI), on Jay Mar Albaoksen ja Jolijn de Wolfin taiteellisen tutkimuksen projekti. MI tutkii myyttien mahdollisia merkityksiä järjestämällä performansseja ja installaatioita julkisessa tilassa. Aikakautemme teknologia ja virtuaalisuus ovat heikentäneet uskonnon merkitystä elämän tarkoituksen löytämisessä, mutta myyteillä ja tarinoilla voi yhä olla vapauttava ja voimaannuttava vaikutus oman identiteetin ja merkitysten luomisessa. MI etsii keinoja näiden mahdollisuuksien löytämiseksi, ja New Performance Turku Festivalin ajan sillä on toimisto Turun pääkirjastolla; Yleisö voi osallistua ottamalla osaa konsultaatioihin. MI:lla on kaksi toimistoa: The Mythical Department of Place and Migration, sekä The Mythical Department of Self Exploration and World Arrangement. Molempiin osastoihin voi tehdä vierailun erikseen, sillä konsultoinnit ovat luonteiltaan erilaisia.

 

Jolijn de Wolf & Jay Mar Albaos: The Mythological institute
Työpaja ja performanssi
Työpajat ke 5.10. klo 12:00-16:00, to-pe 6.-7.10. klo 14:00-18:00, la 8.10. klo 11:00-15:00, su 9.10. klo 12:00-16:00
Performanssit ke 5.10. klo 15:45, to-pe 6.-7. klo 17:45, la 8.10. klo 14:45, su 9.10 klo 15:45
Turun pääkirjasto, Linnankatu 2

 

[portfolio_slideshow id=5176]

The Mythical Department of Place and Migration: Jay Mar Albaos ja Tuminongnong
Jay Mar Albaoksen osasto tutkii paikkojen ja migraation ulottuvuuksia myyttien avulla. Osaston tutkimuksen fokus on kehon vaelluksessa ja kansantaruissa, ja toimiston palveluihin kuuluu paikan päällä tapahtuvat haastattelut sekä tarinoiden kerääminen halukkailta yleisön joukosta. Haastattelun tarkoitus on luoda tietokanta myyttisen paikan ominaisuuksista. Lähtökohtana toimii tarina Engkantosta (tunnetaan myös nimellä Tuminongnong), johon kuuluu käsitys paikan merkityksestä. Kerättyä tietoa prosessoidaan paikan päällä tehdyissä installaatioissa, ja ne tutkivat myyttisen ympäristön luomista. Näissä installaatioissa Tuminongnong ilmestyy.

 

Jay Mar Albaos (s. 1991) on Filippiineiltä kotoisin oleva, nykyään Helsingissä asuva taiteilija. Albaos opiskelee Teatterikorkeakoulun Live Arts and Performance Studies -maisteriohjelmassa, ja aikaisemmin hän on toiminut esiintyjänä teatterissa.

Albaoksen kiinnostuksen kohteita ovat perinteet, kansantarut ja mytologiat, kolmas maailma ja postkolonialismi, muuttoliike ja siirtyminen, vallankumoukselliset ja uudet taidemuodot sekä ihmisyys.

www.albaosjaymar.wordpress.com

[portfolio_slideshow id=4933]

The mythical department of Self Exploration and World Arrangement: Jolijn de Wolf ja Minotauros

Jolijn de Wolfin osasto tutkii mahdollisuutta käyttää myyttejä itsensä etsimisen välineenä, keskittyen erityisesti myyttien vaikutukseen henkilökohtaisen maailmankuvan muodostumisessa. Yleisö on lämpimästi tervetullut osaston toimistoon konsultaatiokäynnille, jonka aikana kokijalla on mahdollisuus tutkia omia ajatuksia, tarinoita ja vakaumuksia. Tämä toteutetaan luomalla eräänlainen ajatuskartta, sinikopio labyrintista jota kutsumme ajatuksiksi. Minotauroksen näkeminen mahdollista.

 

Jolijn de Wolf (s. 1984) on alankomaalainen taiteilija, joka tekee performansseja, videoita ja etsauksia. Teoksissaan Wolf tarkastelee ihmisyyden moniuloitteisuutta – hän uskoo, että myyteillä ja tarinoilla voi olla vapauttava vaikutus ja apua oman tien löytämisessä. Wolf tekee usein yhteistyötä Minotauroksen kanssa: Yhdessä he tutkivat kuinka olla tietämättä, löytääkseen tien ihmisyyden olemassaolon labyrintissa.

Wolf valmistui taiteen kandidaatiksi 2009 Utrechtin taidekoulusta, ja on työskennellyt itsenäisenä taiteilijana Alankomaissa ja muualla Euroopassa. Hän on ollut useissa työpajoissa, residensseissä ja festivaaleilla, joihin kuuluu: Flow Festival Helsinki, Madhouse Helsinki, International Performance Association Bukarest, Listus-residenssi Islannissa ja ARTCEB-residenssi Surinamissa. Tällä hetkellä Wolf opiskelee Helsingin taideyliopistossa Life Art and Performance Studies -maisteriohjelmassa.

www.jolijndewolf.nl/blog


 

JENNY SUHONEN (FI)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4866]

Performanssi vastuusta kysyy mm. kenen tehtävä on auttaa ja kenen tehtävä on näyttää, kuka auttaa. Teoksessa taiteilija käy haastattelemassa erilaisissa avustusjärjestöissä työskenteleviä vapaaehtoisia ja piirtää heidän käsistään muotokuvat. Piirustuksista tehdään julisteita, jotka taiteilija käy liisteröimässä Turun kaupunkikuvaan. “Auttajien kädet” jäävät näyttelyksi kaupunkiin ja niihin törmäävä ohikulkija voi esimerkiksi kontemploida omaa rooliaan yhteiskunnassa.

 

Jenny Suhonen: Performance about Responsibility
Installaatio
Koko festivaalin ajan, Turun katukuvassa

 

Jenny Suhonen (s. 1978) on Helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee performanssitaiteen lisäksi myös maalauksen ja installaatioiden parissa. Suhoselle taide tarkoittaa jakamista – tiedon ja ideoiden lisäksi myös konkreettisen tilan ja ajan jakamista. Hänen tarkoituksenaan on luoda henkilökohtaisia kokemuksia, joita hän hakee muun muassa tekemällä performansseja yhdelle katsojalle kerrallaan.

Suhonen opiskeli maalaustaidetta Helsingin Vapaassa Taidekoulussa vuosina 2008-2012 ja arkkitehtuuria Oulun yliopistossa 1997-2007. Tällä hetkellä hän syventää taiteellista osaamistaan Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -maisteriohjelmassa.

www.jennysuhonen.com


 

HARRIET RABE (GE)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4922]

Sanotaan, että mennyttä ei voi saada takaisin. Kevät on ohi, syksy on täällä: menetys, muutos, kaulahuivit. Linnut hiljenevät ja tuuli nousee. Harriet Raben performanssi For the birds yrittää tuoda takaisin kymmenen minuuttia keväästä. Eräänä aikaisena sunnuntaiaamuna toukokuun lopulla, lähellä Kakolanmäen vanhaa vankilaa, nauhoitettiin häkkilintujen laulu. New Performance Turku Festivalia varten ryhmä lintuharrastajia tekee toisinnon tuosta keväisestä aamulaulusta, tällä kertaa lokakuisena iltana. Linnunlaulun pyydystäminen on ollut lukuisten tieteellisten ja taiteellisten projektien aiheena, mutta sen täydellinen toisintaminen on pysynyt mahdottomana teknologian ja tekniikoiden kehityksestä huolimatta. ”For the birds” käsittelee herkkyyttä, taitoa, välitystä ja aikaa: Kuinka tavoitella saavuttamatonta?

 

Harriet Rabe: For the Birds
Perjantai 7.10. 18:45
Kakolan puisto, vankien vanha ulkoilualue
Tapaamispaikka osoitteen Linnankatu 55 kohdalla, josta opastus alueelle. Saavuthan ajoissa!

 

Harriet Rabe (s. 1987) on saksalainen taiteilija. Hän opiskeli Berliinissä, Frakfurtissa ja Pariisissa teatteria, kirjallisuutta, filosofiaa ja estetiikkaa. Hänen teoksensa liikkuvat performanssin ja filosofian alueilla: suunnittelua, esiintymistä ja kirjoittamista trampoliineilla, hometta, morseaakkosia, IKEA-tuotteita ja pelkoja. Usein hänen teoksensa ovat yhdistelmä installaatiota, performanssia ja interventiota.

Raben teoksia on esitetty Berliinissä ja Frankfurtissa taidefestivaaleilla (100° Festival Berlin, Unithea Festival Frankfurt Oder/Slubice), ja hän on työskennellyt myös dramaturgina useille tanssi- ja performanssiprojekteille. Nykyään hän opiskelee Teatterikorkeakoulussa Helsingissä, tutkien muun muassa syrjäseudun käsitettä sekä performanssitaiteen mahdollista vuorovaikutusta ympäristön kanssa.

www.harrietrabe.com


 

PETROS KONNARIS (CY)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4834]

Nakedness is on jatkumo Petros Konnariksen alastomuutta käsittelevälle taiteelliselle tutkimukselle. Häntä kiinnostavat muun muassa alastomuuden epäeroottiset puolet, alastoman kehon neutralisointi sekä alastomuuteen liittyvien ennakkoluulojen ja rajoitteiden ilmeneminen yhteiskunnassa. Performanssin aikana yleisö voi etsiä itselleen mukavan alastomuuden asteen pukuhuoneissa, ja halutessaan siirtyä allasalueelle.

”Hei kaikki,
täten kutsun teidät kanssani Turun Uimahalliin 9. päivänä lokakuuta klo 11:00 alastomaan kokemukseen.

Allas ja muutkin uima-hallin osat ovat käytössämme uimista, keskustelua, kuuntelua ja alastonta kehoa varten. Olen paikalla esiintyen ympäri tilaa; suihkuissa, altaassa, portailla, sisäänkäynnillä. Voit osallistua haluamallasi tavalla.

Tuothan oman pyyhkeen ja mitä ikinä tarvitsetkaan. Uimapuvut eivät ole sallittuja.

Tavataan pian, terveisin
Petros Konnaris.

P.S. Olen Kirjakahvilassa torstaina ja perjantaina 6.-7.10. klo 14:00-16:00 keskustelemassa ja jakamassa ajatuksia alastomuudesta ja siihen liittyvistä teemoista. Liity ihmeessä seuraani teelle.”

 

Performanssin tallentaminen kaikilla tavoilla on kielletty, eikä sitä tulla dokumentoimaan millään tavalla New Performance Turku Festivalin osalta.

 

Petros Konnaris: Nakedness is
Keskustelut to-pe klo 14:00-16:00
Kirjakahvila, Vanha Suurtori 3 (Brinkkalan sisäpiha)

Petros Konnaris: Nakedness is
Sunnuntai 9.10. klo 11:00
Performanssi
Kummikatsojakeskustelu esityksen jälkeen
Turun Uimahalli, Rehtorinpellonkatu 4

 

Petros Konnaris (s. 1988) on kyproslainen taiteilija, ja opiskelee tällä hetkellä Teatterikorkeakoulun Live Arts and Performance Studies -ohjelmassa Helsingissä. Aikaisemmin Petros on suorittanut taiteen kandidaatin tutkinnon tanssista Nicosian yliopistossa, sekä matematiikan ja tilastotieteen tutkinnon Kyproksen yliopistossa. Vuonna 2012 hän osallistui Wienin ImpulsTanz festivaaliin osana DanceWeb Scholarship -ohjelmaa.

Petros Konnaris työskentelee esitys- ja performanssitaiteen, tanssin ja osallistavan taiteen parissa. Häntä kiehtoo alastoman utopian luominen, jossa ihmiset voisivat kokea alastoman kehon leikkisyyden, intiimiyden, hellyyden ja herkkyyden. Hän on esiintynyt lukuisilla festivaaleilla ympäri Eurooppaa, muun muassa Kyproksella, Saksassa, Ruotsissa, Romaniassa ja Suomessa. Nykyään Konnaris asuu Helsingissä ja kaipaa kummityttöään.

www.petroskonnaris.com


 

ANTONÍN BRINDA (CZ)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4840]

The Ferry jatkaa Antonin Brindan viimeaikaista taiteellista tutkimusta ja työskentelyä kaupunkiliikenteen parissa. Brinda on toteuttanut performansseja erilaisissa liikennevälineissä, ja nyt hän luo uuden teoksen Förillä. Tunnettu kaupunkilautta on kiinteä ja uniikki osa Turun paikallisliikennettä, ja Brinda viettää sillä kolme päivää aukioloaikojen puitteissa. Performanssin aikana Brinda elää Förillä jokapäiväistä elämäänsä: juttelee ihmisten kanssa, katselee ympärilleen, lukee, syö, nukkuu.

Koska varsinainen Föri on festivaalin aikana vuosihuollossa, tilalla liikennöi M/S Ruissalo. Tämä ei vaikuta performanssin toteutumiseen, vaan se pidetään M/S Ruissalolla.

 

Antonín Brinda: The Ferry
To-pe-la klo 06:15-21:00
Pitkäkestoinen performanssi
Itäinen rantakatu 60 / Läntinen rantakatu 47

 

Antonín Brinda (s. 1990) on Helsingissä ja Prahassa vaikuttava tšekkiläinen taiteilija. Hän työskentelee performanssitaiteen, teatterin ja valaistuksen saralla. Kotimaassaan Brinda opiskeli Brnossa ja Prahassa yleistä taiteenteoriaa, elokuvatutkimusta ja paikkasidonnaista performanssia, ja nykyään hän osallistuu Teatterikorkeakoulun Live Art and Performance Studies -ohjelmaan tutkien muun muassa kehotaidetta, pitkäkestoisia performansseja ja kaupunkitaidetta. Yksi hänen tärkeimmistä tutkimuskysymyksistään voisikin olla ”Kuinka rakastella kaupungin kanssa?”

Brinda on myös kiinnostunut tapahtumien organisoinnista, ja on yksi Kutná Horassa pidettävän laaja-alaisen Kůro-festivaalin perustajista ja järjestäjistä.

www.antoninbrinda.com


 

MÁRCIO CARVALHO (PT/GE)
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=4872]

Márcio Carvalho jatkaa vuoden 2016 festivaalilla projektiaan Meeting in Turku in 2015 (-2016). Yhteisöllisen projektin tarkoituksena on tuoda Turkuun uusi monumentti Läntisellä Rantakadulla sijaitsevan Tapaaminen Turussa 1812-patsaan vastateokseksi. Teoksen keskustelukumppaneina ovat Turun kaupungin viranomaisten, tutkijoiden ja lautakuntien jäsenten lisäksi myös tavalliset kaupunkilaiset.

Projektissaan hän kysyy, kuka päättää siitä, ketkä mainitaan historiankirjoituksessa ja kenet kirjoitetaan siitä ulos. Vuoden 2015 New Performance Turku Festivalilla Carvalho toteutti teoksensa ympärillä keskusteluja sekä väliaikaisen vastamonumentin julkistustilaisuuden. Työskentely jatkuu läpi tämän vuoden festivaalin.

 

Márcio Carvalho: Meeting in Turku In 2016
Yhteisöllinen projekti koko festivaalin ajan
Lauantai 8.10. klo 19:30-20.30
Yhteinen keskustelu
Titanik-galleria, Itäinen rantakatu 8

 

Márcio Carvalho (s. 1981) on Berliinissä asuva portugalilainen taiteilija ja kuraattori. Carvalho on suorittanut maisterin tutkinnon sekä esittävien taiteiden alalla HZT/UDK Berlin -yliopistossa että kuvataiteiden alalla ESAD -collegessa Portugalissa. Hän on CO-LAB editions -performanssitaiteen ohjelman perustajajäsen ja kuraattori, ja Carvalho on myös ollut mukana perustamassa Hotel25 – taiteilijaresidenssiohjelmaa sekä Plot in Situ -performanssifestivaalia Berliinissä.

Hänen meriitteihinsä kuuluu myös The Powers of Art -ohjelman alulle saattaminen. Ohjelma esittelee esittävien taiteiden ja yliluonnollisten ilmiöiden kohtauspisteitä.

www.marcio-carvalho.com


SHOWCASE TURKU 

Takaisin ylös

New Performance Turku Festivalin avajaisissa 5.9.2016 nähtävä Showcase Turku -kokonaisuus esittelee paikallisia tai paikallisesti toimivia taiteilijoita ja teoksia. Osion taiteilijat ovat Virpi Vairinen, Fake is fabulous inc., Leena Ritva Koskinen ja Marko Laihinen, AKU ja Sandrina Lindgren.

Virpi Vairinen 

[portfolio_slideshow id=4851]

Teksti-installaatioita ja esitettyä runoutta yhdistävä esitys New Performance Turku Festivalin Showcase Turku -illassa käsittelee liikettä yksilöllisen ja kollektiivisen tajunnan välillä, digitaalisen ja analogisen maailman leikkauspisteessä.

 

Virpi Vairinen: This Must Be the Place
Keskiviikkona 5.9. klo 19:00, osana avajaisia
Hunsvotti, Läntinen Rantakatu 55

 

Virpi Vairinen (s. 1986) on turkulainen runoilija, joka tutkii performanssitaiteen keinoja hyödyntävissä esityksissään kielen ja esityksen välisiä suhteita. Vairinen on mukana kokeellista ja yhteiskunnallista kirjallisuutta julkaisevassa Kolera-kollektiivissa ja toimii päätoimittajana digitaalisen runouden verkkosivusto Nokturno.fi:ssä.

Teksti-installaatioita ja esitettyä runoutta yhdistävä esitys New Performance Turku Festivalin Showcase Turku -illassa käsittelee liikettä yksilön ja kollektiivisen tajunnan välillä, digitaalisen ja analogisen maailman leikkauspisteessä.

www.vairinen.wordpress.com

 

Fake is fabulous inc. 

[portfolio_slideshow id=4854]

”Asiat ovat seksityöntekijöille huonommin kuin koskaan. Ihan totta, miksi ihmiset pelkäävät niin paljon huoria? Minä näytän teille: Syynä on rintamus!” (Annie Sprinkle konferenssissaan ”Fantasies that Matter”, Hampuri 2015)

 

Fake is fabulous inc.: Bosom Ballet
Keskiviikkona 5.10. klo 20 alkaen, osana avajaisia
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1B

 

Jürgen Bogle (b. 1981) on saksalaissyntyinen performanssitaiteilija ja teoreetikko. Hän suoritti taiteen kandidaatin tutkinnon Berliinin vapaan yliopiston tunnetussa teatteri-instituutiossa, ja taiteen maisterin tutkinnon performanssitaiteesta Bernin taideyliopistossa. Nykyään Bogle asuu ja työskentelee Turussa.

Bogle käyttää taiteilijanimeä Fake is fabulous inc., ja hänen teoksiaan on nähty muun muassa Kreikassa, Saksassa, Sveitsissä ja Suomessa.

www.jbogle.com

 

Halokehrät 

[portfolio_slideshow id=4916]

Esitys pohjautuu Marko Laihisen kirjoittamaan Halokehrät-teokseen [Poesia 2015], joka valittiin maaliskuussa Vuoden aforismikirjaksi 2015. Kirjan sisältämistä aforistisista runoista on valikoitu fragmentteja, jotka purkavat tarkimmin auki ajankohtaisia kipupisteitä suomalaisesta yhteiskunnasta. Esityksen taiteellinen kerroksellisuus muodostuu videoteoksesta, joka kuljettaa kattoteemoja tekstein ja kuvin, Laihisen lukemista kirjan otteista sekä Leena Ritva Koskisen esiintymisestä, joka solmii omat tulkintansa esityksen aihepiireihin performanssitaiteen keinoin. Halokehrät kysyy taiteellisten argumenttiensa kautta nimenomaan kysymyksiä: millaisen tulevaisuuden sinä ja me haluamme, mitä sinä teet oman ja yhteisen tulevaisuuden eteen?

 

Marko Laihinen & Leena Ritva Koskinen: Halokehrät
Keskiviikkona 5.10. klo 20:00 alkaen, osana avajaisia
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1B

 

Leena Ritva Koskinen (s.1949) on Turussa asuva freelance kuva- ja esitystaiteilija.

Koskinen on ollut taidekasvatustyönsä lisäksi mukana teatteri-, video- ja elokuvaproduktioissa sekä tehnyt useita performansseja Suomessa ja Virossa.

Marko Laihinen (s. 1970) on Turussa asuva kirjailija, jonka varsinainen esikoisteos Halokehrät ilmestyi Poesialta 2015. Käsikirjoittaja, toimittaja, lasten musiikki-teatteriesiintyjä Fiktio Fakta. Suomen aforismiyhdistyksen puheenjohtaja.

www.poesia.fi/halokehrat

 

AKU

[portfolio_slideshow id=4954]

Aku tekee liikkuvia videoprojisointeja reitin varrella: Matkan varrelle asetellut esineet, niiden päälle projisoidut videot sekä teoksen “jalustoina” toimiva taiteilijaduo muodostavat yhdessä asetelmia ja tarinoita.

 

AKU: Visuaalista akupunktiota 
Keskiviikkona 5.10. avajaiskävelyn varrella

 

Heini Aho ja Sebastian Ziegler tekevät visuaalista akupunktiota Turussa. Akupunktio toimii työskentelyn vertauskuvana ja raamina; jotain tehdään paikassa A ja se vaikuttaa paikassa B. Turun ydinkeskusta rinnastetaan ihmisen anatomisen kartan kanssa. Kaupunkia ajatellaan elävänä organismina, jossa eri paikoilla on oma tehtävä vaikuttaen kokonaisuuden toimivuuteen. Työskentely näkyy lyhytikäisinä installaatioina, tapahtumina sekä yllättävinä muutoksina.

www.visual-aku.com

 

Sandrina Lindgren

[portfolio_slideshow id=4995]

Sandrina Lindgrenin teos on katkelma fyysisestä teatteriesityksestä The Olympic Shames: empaattisilla arvoilla höystetty spektaakkeli sankarittomalle aikakaudelle.

 

Sandrina Lindgren: The Olympic Shames
Keskiviikkona 5.10. klo 20:00 alkaen, osana avajaisia
Nykytaidetila Kutomo, Kalastajankatu 1B

 

Sandrina Lindgren on Turussa vaikuttava tanssija, esiintyjä ja teatterin tekijä. Lindgren leikittelee fyysisen ja visuaalisen teatterin sekä koreografian ja tanssin rajamailla – häntä kiehtovat erityisesti tarinankerronta ja kehollisuus.

Livsmedlet on Lindgrenin ja Ishmael Falken vuonna 2012 muodostama performanssiduo, jonka tarkoituksena on muokata yleisön käsityksiä jokapäiväisestä ympäristöstään. Lindgren on valmistunut Amsterdamin Hoogeschool Voor de Kunstenista pääaineenaan nykytanssi, ja hän on opiskellut myös koreografiaa ja visuaalista teatteria Amsterdamissa ja Israelissa.

www.sandrinalindgren.me


 

Social artist in residence: Antti-Juhani Manninen
Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=5363]

Antti-Juhani Manninen ylläpitää festivaalin aikaisia ihmissuhteita ja tunnelmaa. Jos tarvitset neuvoa tai seuraa, voit vetää häntä hihasta tai soittaa sosiaalisen residenssitaiteilijan päivystävään puhelimeen: +358-44-957-0955

 

Antti-Juhani Manninen
Social artist in residence
Koko festivaalin ajan

 

Antti-Juhani Manninen (s. 1977) on taiteilija, joka toimii enimmäkseen esityksen, äänen ja sosiaalisten olosuhteiden alueilla. Mannisen työt ovat käsitelleet esiintymistä ja esitystä itseään, läsnäoloa, rentoutta ja taiteilijan vapautta. Työskentelyssään hän on palannut toistuvasti esityksen tai taidetapahtuman sisälleen luomien sosiaalisten ja fyysisten olosuhteiden kysymyksiin. Mannisen teoksia on nähty muun muassa turkulaisessa TEHDAS Teatterissa, Helsingin Juhlaviikoilla, ArtHelsinki -taidemessuilla, Kiasman /teatteri.nyt -festivaalilla ja Ruisrockissa.


Manninen perusti liikkuvan taidetapahtuma / työtila Breathingin Turussa 2012. Siitä laskien hän on järjestänyt tapahtuman yhteensä kuusi kertaa eri muodoissa ja tiloissa. Manninen toimii taiteilijavetoista galleria Titanikia pyörittävän Arte ry.:n hallituksessa, samoin kuin turkulaisen TEHDAS Teatteri ry.:n hallituksessa ja taiteellisessa työryhmässä. Manninen on palkitun ja absurdin työryhmän Kuuman ankanpoikasen perustajajäseniä.


 

 

LEENA KELA (FI)

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=5294]

Leena Kela: Alphabet of Performance Art
Videoperformanssi
ke-pe 5.-7.10. klo 12-17
la-su 8.-9.10. klo 12-16
Köysiratagalleria, Turun AMK:n Taideakatemia, Linnankatu 54

Videoperformanssissaan Alphabet of Performance Art Leena Kela esiintyy performanssitaiteelle tyypillisten materiaalien ja esineiden kanssa. Teos pohjaa hänen 15 vuotta jatkuneeseen tutkimukseen taiteenlajin parissa. Hän on valikoinut 26 eri materiaalia tai esinettä, jotka muodostavat performanssitaiteen kielen ja hän esittää ne A:sta Z:n. Jos A on apple, mikä P voisi olla? Paint, paper, piss? Video ja editointi: Christopher Hewitt. 

Leena Kela on performanssitaitelija, jonka teokset kumpuavat arkisista havainnoista ja ilmiöistä sekä limittyvät jonkin asian tutkimiseen taiteessa. Hän on työskennellyt performanssitaiteen parissa vuodesta 2000 ja toimii parhaillaan tohtorikoulutettavana Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Taiteellisessa tutkimuksessaan hän tekee yhteistyötä eri alojen tutkijoiden ja asiantuntijoiden kanssa tutkien yhteistöissä ilmeneviä työskentelymetodeja, -vaiheita sekä performanssin kieltä.

Hän on esittänyt teoksiaan lukuisissa yhteyksissä Suomessa ja kansainvälisesti performanssitaiteen festivaaleilla, näyttelyissä ja konferensseissa eri puolella Eurooppaa, Venäjällä, Etelä-ja Pohjois-Amerikassa, Afrikassa, Australiassa sekä Uudessa-Seelannissa. Hän työskentelee New Performance Turku Festivalin taiteellisena johtajana yhdessä Christopher Hewittin kanssa. Parhaillaan hän on Taiteen edistämiskeskuksen myöntämällä taiteilija-apurahalla (vuodet 2015-2019).

www.leenakela.com

 


 

 

PERFORMANCE VOYAGE VI
Kansainvälinen videoperformanssien sarja teemalla “Tulevaisuus / Huominen”

Takaisin ylös

[portfolio_slideshow id=5327]

Performance Voyage VI: Future / Tomorrow
Kokoelma videoperformansseja, näyttely/installaatio
ke-to, su 5.-6. ja 9.10. klo 18-02
pe-la klo 18-03
Bar Ö, Linnankatu 7

Performance Voyage VI: screening
to 6.10. klo 20:30
Bar Ö, Linnankatu 7
Yhteistyössä VAFT – Video Art Festival Turku

 

Taiteilijajärjestö MUU ry:n tuottama Performance Voyage 6 on kansainvälinen videoperformanssien sarja, jonka ensi-iltanäyttely järjestettiin Suomen Tukholman Instituutissa 11.3.-9.4.2016. Näyttelyssä on mukana 17 teosta 17 taiteilijalta/taiteilijaryhmältä. Performance Voyage 6 koostuu kolmesta osasta – ensi-iltanäyttelystä, maailmankiertueesta ja dvd-julkaisusta. Juryn jäseninä olivat Annette Arlander (taiteilija ja professori), Juha-Heikki Tihinen (kuraattori, Pro Artibus foundation) ja Timo Soppela (toiminnanjohtaja, MUU ry).

PV6-kokoelma on valittu kansainväliseen avoimeen hakuun lähetettyjen teosten joukosta. Teemana Tulevaisuus / Huominen kutsui taiteilijoita tutkimaan aina edessäpäin olevaa päivää ja aikaa ja etsimään toteutumatonta, olipa kyse tulevaisuuden toivosta tai epätoivon dystopiasta. Miten me näemme tulevaisuuden, mitä toiveita, pelkoja ja odotuksia siihen kohdistuu? Taiteilijoita kutsuttiin lähettämään näkemyksensä tulevaisuudesta – se voi koskea kirjaimellisesti huomispäivää yhtä hyvin kuin vuoden 2050 maailmaa tai jotain, joka on meille käsittämättömän etäistä niin ajassa kuin paikassa.

Kokoelmassa performanssin kyky saada ihminen näkemään asia uusin silmin, saada hänet altistumaan muutoksien ja merkityksien havaitsemiselle, ilmenee monin erilaisin tavoin. Lyhytkestoisissa teoksissa asioiden tila muuttuukin toiseksi ja koemme ihmetyksen ja elämyksen, kun taas pidempikestoisissa teoksissa uudet maailmat aukeavat hitaammin, ja katsoja elää teoksen kanssa samaa aikaa ja hetkeä. Kokoelma heijastelee moninaisuutta ja tulevaisuusvisioita mitä erilaisimmilla tavoilla.

TAITEILIJAT JA TEOKSET

Caroline Blais: Étoiles (Kanada)
James Duesing: Gray Elegy (USA)
Roberto Fassone: Ball Don’t Lie (Italia)
Rick Fisher: Arcadia (Kanada)
Andrew de Freitas: Hội An (Uusi-Seelanti / Kanada / Brasilia)
Stefan Hurtig: Double Make-Up, or Faces in the Wild (Saksa)
Henri Hütt: The moment of now (Viro)
Linda Lenssen: Limitations of the Unlimited (Alankomaat)
Michael Mallis: The Great Flood (USA)
Roberta Orlando: Come Out Italy, Come Out! (Italia)
Johanna Reich: App of Existence (Portrait of the future artist), (Saksa)
Pia Sirén: Kukkuu (Suomi)
Niko Skorpio: Feedback: I<3U (Suomi)
Willem Wilhelmus & Tomasz Szrama: O (Suomi)

Lisäksi torstain 6.10. screening-tilaisuudessa nähdään mukana teos Annika Dahlstenin & Markku Laakson: Jump in (Suomi).

Lue lisää taiteilijoista ja teoksista täältä.